Udruga za promoviranje zaštite i prava životinja "Prijatelji životinja" poslala je prijavu veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu vezano za iskorištavanje i zlostavljanje divljih životinja u Zadru. Radi se o biznisu s fotografiranjem životinja.

- Više turista i građana Zadra javilo se da u središtu grada viđaju osobe koje iznajmljuju i naplaćuju turistima fotografiranje sa sovama na ramenu ili u rukama, pri čemu su životinje vezane užetom kako ne bi pobjegle te su izložene stresu i patnji. Osim toga, građani također javljaju da u središtu Zadra viđaju osobu koja naplaćuje fotografiranje s majmunom, za kojega na postavljenoj informativnoj ploči piše „Marmoset Pero" i uz nju je postavljena kasica za skupljanje novčanih „darova" za selfie s majmunom, priopćili su iz Udruge.

Prijatelji životinja zatražili su da se inspekcijskim nadzorom provjere navedene informacije te sukladno ovlastima iz članka 79. Zakona o zaštiti životinja, zabrani daljnje izlaganje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, oduzmu životinje koje su, kako ističu iz udruge, izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da se podnese prijava sukladno odredbama kaznenog odnosno prekršajnog zakona kako bi se spriječilo u daljnjem kršenju Zakona i narušavanju zdravlja i dobrobiti životinja.