Zadar je davno ostao bez drvoreda platana na Relji koje su radile najveći hlad vozilima i pješacima Zrinsko - Frankopanske ulice.

Stabla koja su posađena 2006. godine u sklopu rekonstrukcije tih nekoliko stotina metara ulice za 17 milijuna kuna, nisu i nikad neće stvarati takav hlad.

Proteklo desetljeće javni prostor u Zadru obilježila je sječa stabala u korist betona.

Prilikom rekonstrukcije Tuđmanove ulice (23 milijuna za 890 metara), javno mnijenje htjelo se promijeniti najavom sadnje 70 i nešto stabala. Tim se htjela i kompenzirati sječa 9 stabala ispred City Gallerije. Međutim, sva ta nova stabla i kad jednog dana razviju krošnju neće stvarati hlad pješacima iz jednog jednostavnog razloga.

Posađena su daleko od pločnika uz proširenu Ulicu Franje Tuđmana, na potezu od raskrižja s Put Stanova do onog s Putem Murvice. Jedina stabla s kojima su se pješaci spašavali od žege i asfalta, bila su ona uz City Galleriju - zauvijek uklonjena.

Na širini pločnika od pet metara mogla bi se ona opet posaditi, ali projektant na tom dijelu Tuđmanove nije pratio život - kako hladom tako i opasnim prelascima ceste oko spoja s Kaljskom.

Neki su projektanti htjeli ukloniti i platane s Trga Petra Zoranića jer svojim korijenjem dižu tada asfalt, a onda bi to trebala biti kamena podloga. Srećom, struka u Zadru to je zaustavila i stabla su dobila svoje zaslužni prostor za mirovinu i održavanje.

A onda se došlo do platana koje su postale smetnja ugostiteljskim terasama u Ulici Ruđera Boškovića. Htjelo ih se sasjeći uz blagoslov struke iz Zagreba koja je srećom rekla - ne. Stabla nisu u najboljem stanju jer su ih loše održavali ali... postoje rješenja.

No, od tada Komunalni odjel nije u stanju srediti njihovu zarobljenost u asfaltu koja ne samo da očajno izgleda, već je i opasna, bez obzira na stalna upozorenja medija kako tuda prolaze školska djeca.

Nije ništa bolje uz dvorištu OŠ Petra Preradovića, kao ni uz Peglicu.

Tamo se uređivao dio staze o trošku Grada u parku Jarula, ali nije se stiglo do pješačke staze uz koju rastu platane - one što se suše Nasadi već popunjavaju s mladima. Međutim, nogostup je i dalje „brdoviti Balkan". Foto - podsjetnik se prosljeđuje na komunalno uređenje Grada koji takav nije ugodna slika Zadranima.