Nakon pritužbe pojedinih građana, koji su središnjicu nacionalne naftne kompanije, a potom i medije upozorili na "nemar i konstatno zagađivanje okoliša od strane benzinske postaje Ina u Preku na otoku Ugljanu", ta je poslovnica uz trajektno pristanište prošlog tjedna završila na remontu.

U strahu od mogućih zdravstvenih posljedica za djecu i starije, koji je kupaju u njezinoj blizini, jedan je građanin svojoj pritužbi priložio i fotografije i video mutnog mora, smatrajući kako je uzrok tome izlijevanje benzina.

No prema informacijama iz Ine, tehničkom provjerom otklonjene su takve sumnje.

- Maloprodajno mjesto INA Preko radi sukladno svim dozvolama potrebnima za obavljanje djelatnosti na lokaciji. Svi tehnički detalji maloprodajnog mjesta su na najvišem nivou, a sustavi se redovito provjeravaju te nisu zabilježena odstupanja u mjerenjima što upućuje na činjenicu da se vodi potrebna briga o zaštiti okoliša sukladno propisima. Dodatna preventivna provjera s istim rezultatima napravljena je i po zaprimanju pritužbi građana, a s ciljem praćenja daljnje situacije konstantno će se provoditi i pojačani nadzor u narednom razdoblju. Koristimo priliku istaknuti kako područje oko maloprodajnog mjesta nije predviđeno za kupanje na što jasno ukazuju i postavljene oznake. Ovom prilikom bismo apelirali na pojedine građane da poštuju ovo pravilo i izbjegavaju kupanje u moru u blizini maloprodajnog mjesta, ističu iz Ine.

Osim pojačanja nadzora, građani su u svom apelu od Ine zatražili i povećanje broja djelatnika koji bi kontrolirali tankanje goriva u brodove.

- Maloprodajno mjesto trenutačno radi s optimalnim brojem zaposlenika, a uslijed turističke sezone u planu je i zapošljavanje dodatnog osoblja, najavili su iz Ine na pritužbe građana.