Završetak uređenja Benkovačkog sajma kasnit će i to jer je glavni izvođač Lavčević odustao. Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić kaže da je do raskida ugovora došlo jer je Lavčević dao prenisku ponudu. Problem je to s kojim se suočavaju brojni izvođači uslijed izrazitog povećanja cijena građevinskog materijala.

-"Lavčević je jednostavno shvatio da je dao prenisku ponudu i da u tom okviru neće moći izvesti dane radove. Mi smo razgovarali s njima o tome, ali čak i povećanje od 30% sredstava ne bi dostajalo da pokrije troškove te su iz tvrtke procijenili da im je najbolje odustati" - objasnio je gradonačelnik te uvjerava da će se projekt dovršiti do kraja 2023. godine, a ne ove kako je bilo planirano.

Problem je u tome što je Lavčević trebao odraditi zahtjevniji i financijski veći dio projekta od kojih 85% sredstava financira EU u okviru Operativnog programa Konkuretnost i kohezija, a 15% Grad Benkovac. Naime, Lavčević je bio zadužen za prve faze projekta koje su uključivale izgradnju komunalne infrastukture i centralnu građevinu prostora - aukcijsku dvoranu, za što je trošak trebao biti oko 15 milijuna kuna od 21,5 milijuna kuna na koliko su inicijalno procijenjeni ukupni troškovi ovog projekta. Osim Lavčevića tu je i drugi izvođač Reliance d.o.o. iz Splita koji je zadužen za uređenja dijela za životinje i preostali manji dio radova koji nastavljaju raditi prema dogovoru.

Grad je pripremio novi natječaj koji je na savjetovanju. Ovog puta radovi su procijenjeni na veći iznos, ne samo zbog rasta troškova materijala, već i jer je Grad u međuvremenu dodao još jedan projekt pod nazivom "Zeleno srce" koji su također prijavili na natječaj za sufinanciranje kroz EU fondove.

Gradonačelnik poručuje da neće odustati ni od jednog projekta za koji su odobrena sredstava - "Mi ćemo provesti projekt do kraja, ne samo ovaj već i druge koji se nalaze u sličnim problemima. Pronaći ćemo način da ih financiramo, Grad će financirati dio koji je potreban, mi imamo još zalihe u kreditu od kojih je tek manji dio iskorišten, a ako bude potrebno konzumirat ćemo još sredstava" - kaže gradonačelnik.

Koncepcija idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja je stvaranje centralnog sajmišnog prostora, koji je prazan i otvoren za razne tipove prostorne organizacije. Postavljen je između tri osnovna sadržaja sajma: južnog ulaza s ugostiteljskim sklopom, sjevernog ulaza s aukcijskom dvoranom i upravnom zgradom i sklopa autentične dalmatinske kuće. U sklopu autohtone dalmatinske kuće planira se posebno krajobrazno uređenje kao dio ambijenta tradicionalnog sklopa, sa smokvama, murvama, pergolama od loze i ukrasnim biljem.

Projekt uređenja Benkovačkog sajma predstavljen je krajem prošle godine u Zagrebu.
Dok se on ne dovrši, sajam se održava na privremenoj lokaciji nedaleko od one na kojoj se ranije održavao.