Rezultati upisa u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2022./2023. bit će objavljeni 15. srpnja, umjesto 11. srpnja kako je inicijalno bilo najavljeno u Objavi upisa. Novina ovih upisa jest to što su se odvijali elektroničkim putem, ali i to što se upisni postupak provodi na skupnoj razini za sve vrtiće kojima je osnivač Grad Zadar, odnosno, DV Radost, DV Sunce i DV Latica. S obzirom na te okolnosti te da je ove godine bio nešto kraći rok za obradu upisa, odgoda objave rezultata ne iznenađuje što potvrđuje i Larisa Pavlović-Petani, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.

"Dječji vrtić nema mogućnost utjecanja na rokove unutar samog sustava (kreiranje, obrada i evaluacija zahtjeva za upis) koji su bili kraći u odnosu na prethodne godine te tražili veći angažman u kraće vremena. Obzirom da je pristiglih zahtjeva stigao veći broj (DV Radost 585, DV Sunce 375 i DV Latica 83 od čega je duplih prijava 250) produljenje se odnosi na sastavljanje zajedničke bodovne liste sve tri ustanove, a sve u skladu sa zakonskim rokom." - objašnjava ravnateljica.

Prema navedenim podacima gradski su vrtići ove godine ukupno zaprimili 1042 prijave, a ako se izuzmu duple dolazimo do 793 pojedinačnih prijava. Broj prijava odgovara prošlogodišnjem broju za pedagošku godinu 2021./2022. kada su DV Radost i DV Sunce zaprimili 721 pojedinačnu prijavu, te DV Latica oko 80, čime je broj prijava za sva tri vrtića bio 801.

Prošle je godine oko 300 djece koja zadovoljavaju uvjete upisa u gradske vrtiće ipak ostalo bez svog mjesta. Situacija bi pak nakon objave rezultata upisa mogla biti nešto bolja nego lani s obzirom da je pročelnik resornog odjela Joso Nekić još jednom potvrdio da će na jesen u novi gradski vrtić na Višnjiku moći krenuti još najmanje stotinu djece.

"Novi vrtić bi trebao biti gotov sredinom kolovoza, tada bi trebali završiti radovi, i očekujemo da će na jesen djeca krenuti u vrtić, osim toga proširit će se i kapaciteti jednog privatnog vrtića" - kaže nam pročelnik Nekić.