Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je na svojim stranicama upisne kvote, prijave te broj prvih izbora na studijske programe. S obzirom na te podatke, izdvojili su i prvih 10 studija u Hrvatskoj prema omjeru prvih izbora i kvote, a Sveučilišta u Zadru nema na popisu.

Što se tiče podataka za Sveučilište u Zadru, nema iznenađenja, najpoželjniji je redovni stručni studij Informacijskih tehnologija na kojem na 20 upisnih mjesta dolazi 179 prijavljenih od kojih je čak njih 45 stavilo ovaj studij kao svoj prvi izbor. Na drugom i trećem mjestu su izvanredni i redovni studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Slijedi Menadžment (kvota 52, prijavljenih 468, 90 prvi izbor) te Nautika i tehnologija pomorskog prometa (kvota 37, prijavljenih 156, prvi izbor 51). Na šestom je mjestu, s najvećim brojem prijava u Zadru, studij Psihologije (kvota 42, prijavljenih 584, prvi izbor 57) koji se također tradicionalno nalazi na listi najpoželjniji zadarskih studija.

Iz podataka koje je objavila Agencija, jasno je da psihologija općenito popularna, pa su tako ti odjeli na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Zagrebu među prvih 10 poželjnih studija u državi, točnije, na drugom i četvrtom mjestu dok se zadarski studij Psihologije nalazi na 147. mjestu u državi. Ispred zadarskog odjela nalazi se i onaj na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku (30. mjesto), na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zadru (39. mjesto) te na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu (65. mjesto). Time se zadarska psihologija smjestila na posljednje mjesto od svih studijskih programa psihologije u državi.

Veliki je pad očekivano doživio studij Ruskog jezika i književnosti. Nekoć popularan studij među studentima ove je godine izabralo tek četvero studenata za svoj prvi izbor, a na kvotu od 40 mjesta dolazi ukupno 77 prijavljenih. Time je ovaj studij prema omjeru prvih izbora i kvote, završio na 40. mjestu od 45 studijskih programa u Zadru, a ispred Ruskog jezika našao se i studij Grčkog jezika i književnosti (kvota 17, prijavljenih 15, prvi izbor 2).

Među studijskim programima s najlošijim omjerima kvote i prvog izbora nalaze se još Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu na Odjelu za lingvistiku, Filozofija, Teološko-katehetski studij te na posljednjem mjestu Latinski jezik i rimska književnost na kojem je 22 prijavljenih na 15 mjesta, a nitko od prijavljenih nije ga odabrao ga prvi izbor.

Na prvom mjestu prema poželjnosti u cijeloj državi je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu s kvotom od 50 studenata a prijavljenih je 648 od kojih je to prvi izbor za njih čak 271. Slijedi studij jednopredmetne Psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, zatim stručni studij Radiološke tehnologije pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, Psihologija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Prvih 10 studija prema omjeru prvih izbora i kvote

Agencija za znanost i visoko obrazovanje