Nakon jučerašnje tragične smrti mladog Irca koji je pao s nezaštićenog dijela bedema u otvor koji se koristi kao skladište, postavljana su mnoga pitanja nadležnima koje je tražila zadarska javnost.

Ono glavno ostalo je bez odgovora: zbog čega su zidine pod zaštitom UNESCO-a nezaštićene na mjestima koja su se u devet novijih slučajeva pokazala kao opasnost za turiste?! Osobito što je smrt mladog Irca drugi smrtni slučaj u četiri godine koji se dogodio s istog mjesta bedema na kojem je podignut povijesni park u kojem se nalazi noćni klub.

Je li to novi turistički "image" adrenalinskog skakanja s bedema u kojem gradske vlasti i policija godinama tvrde kako je Zadar siguran grad, a da pritom ništa ne rade. Kada su u pitanju zadarske zidine, onda se pitaju konzervatori. Ovaj put s pitanjem je li točno da su vlasnici kluba tražili suglasnost za postavljanja zaštitne ograde na mjestu koje vodi u ponor. Ali kako je pročelnik Igor Miletić izvan dosega komunikacijskog kanala na godišnjem odmoru, tako je odgovor proslijeđen Ministarstvu kulture.

- Konzervatorski odjel u Zadru Ministarstva kulture i medija nije zaprimio zahtjev za postavljanje ograde na predmetnom dijelu bedema, odgovaraju iz Ministarstva kulture. Na pitanje što će konzervatori poduzeti po pitanju zaštite s obzirom na dva smrtna slučaja koja su završila padom s tog dijela bedema, odgovaraju:

- Iako konzervatorski odjeli nisu nadležni za pitanja sigurnosti, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara konzervatori u postupanjima pronalaze rješenja koja štite sigurnost građana, a ujedno poštuju pravila struke. Ukoliko nadležne službe ili korisnici prostora zaključe da je potrebno povećati razinu sigurnosti, stručnjaci Konzervatorskog odjela u Zadru Ministarstva kulture i medija, u suradnji s Gradskom upravom Zadra, pomoći će u pronalasku rješenja postavljanjem ograde ili druge zaštite na način kako je uostalom riješeno duž sjeverne strane zidina na Muraju, u Ulici bedemi zadarskih pobuna, navodi služba koja često nije u korak s vremenom, potrebama i pojavama.

Kao ni gradske vlasti u Zadru koje se na njih pozivaju i traže opravdanje za svoj nemar stvaranja sigurnog života.

- Svi zahvati u spomeničku baštinu traže konzervatorske uvjete i suglasnosti. U svakom slučaju, ostaje nam još jednom ovu temu raspraviti s konzervatorima, naći održivo ili prihvatljivo rješenje. Nažalost, neke tragedije koje se na ovakav način događaju redovito u noćnim satima ni u kojim uvjetima nećemo moći do kraja spriječiti, kaže se u odgovoru kojeg smo već čuli - brigo moja prijeđi na drugoga.

Perivoj kraljice Jelene u vlasništvu je Grada Zadra, a za njegovo održavanje zaduženi su Nasadi kao i za ostale zelene površine u javnom prostoru.

Gradske vlasti su defintivno te koje su morale tražiti i osigurati zaštitu bedema.