U Državi koja je medijski dobila etiketu „apsurdistan", nema kraja apsurdima. Izmjenom zakona početkom ove godine, direktori komunalnih poduzeća kojima je osnivač lokalna zajednica, postali su državni dužnosnici.

Oni su obveznici ispunjavanja imovinske kartice koje još nisu prikazane. To je najmanje što ih ljuti u novom statusu koliko činjenica da kao državni dužnosnici nemaju pravo na dar za djecu, božićnicu, a ni uskrsnicu.

Tim novim državnim dužnosnicima istodobno Grad Zadar određuje plaće jer su oni svoje ugovore potpisali s Gradom Zadrom čiji gradonačelnici ih imenuju. A te plaće su iste već godinama osim što su im bile smanjene 10 posto pa im je taj iznos prije par godina vraćen. Najveće plaće zadarskih direktora - dužnosnika su u neto iznosu od 10 do 11 tisuća kuna, ovisno o stažu za prvu grupu, a za drugu nešto veću od 9 tisuća kuna.

Osim što su daleko niže negoli gradskim pročelnicima, a direktori ipak rade i imaju odgovornost za veliki broj zaposlenih i poslovanje koje moraju braniti pred gradskim vijećnicima, te su im plaće daleko niže nego njihovim kolegama u istovrsnim firmama po Hrvatskoj.

U prvoj kategoriji direktorskih plaća su Liburnija, Eko, Čistoća, Vodovod i Višnjik te Odvodnja. Njima je bruto plaća 14 750 kuna.

U drugoj skupini po plaćama su direktori Nasada, Obale i lučica, Tržnica.

U Zadru je prosjek plaća ispod republičkog, a u kategorizaciji najvećih plaća po firmama, po podacima FINE, među njih 100 najvećih jedino je Tankerska Next Generation s prosjekom od 23 tisuće kuna, što dijeli par zaposlenika menadžmenta TNG.