Rasprava o predloženom Županijskom prostornom planu (ŽPP) prošlog petka pokazala je da je vrijeme izrade od preko tri godine pregazilo planere. Na javnom izlaganju plana bilo je više gostiju iz Zagreba nego domaćih. Osim jednog od trojice predstavnika Grada Zadra, dvosatnu raspravu je prije kraja napustio i gradonačelnik Nina. Na javnom izlaganju ŽPP bio je tek jedan arhitekt i jedan županijski vijećnik.

Predloženi plan i uz njega predstavljena ekološka studija uz princip predostrožnosti te ocjena zaštite prirode koja propisuje mjere i dodatne studije prikazali su dva trenda - (ne)održiv turizam i obnovljivi izvori energije.

Na to se svela rasprava u kojoj su domaći se raspitivali oko turističkih zona kojih je uvijek bilo i ostalo previše, a da nitko ne zna koliko ih je do sada iskorišteno. Pa je čak jedna od 194 zona stavljena među nove, a zona na Kobiljaku je već konzumirana. Tražila se i mogućnost gradnje zbog agroturizma.

Suprotno takvim zahtjevima, argumenti koje je iznio Ante Merčepa, direktor Croatian Green energy, i predstavnik udruženja koje se bavi obnovljivim izvorima energije, trasirali su neodrživost takvog turizma bez energije.

On je osvijestio činjenicu daje postojeća energetska mreža preopterećena, a da području Zadarske županije nema niti jedne trafostanice od 220, a kamoli 400 kw te da se na taj način gube milijarde eura za zelenu tranziciju. Bez dodatne energije nema razvoja. Za jedan zahvat potrebo je 8.5 godina i tri puta treba raditi studije, kazao je među ostalim Merčep.

Vjetro-parkovi su u zenitu, a na obzorju su solarna polja koja nisu prikazana u kartografiji ŽPP. Predloženim planom ukinuto je 7 lokacija za vjetro turbine, dok se solarne elektrane propisuje da se mogu locirati izvan građevinskih područja.

Međutim, ne može se napraviti korak dalje prema investitorima i distributerima na što su ukazala dvojica predstavnika HOSPA. Iako postoji 14 lokacijskih dozvola za obnovljive izvore energije, trasa koja je prijelaz prema dobivanju građevinske dozvole, nije ucrtana u predloženi ŽPP, istaknuo je Joško Moser iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.d. (HOPS). On je o toj problematici govorio kao i njegov kolega iz HOPS-a Krešimir Laušić.

Odgovor kojeg su dobili od pročelnika Olivia Meštrovića je poražavajući - zakasnili su sa svojim prijedlogom iz ožujka 2021. Jer oni su još 2019. godine tražili uvjete, pojasnio je resorni pročelnik. Nema veze što se Plan radio tri godine i pri tom se čekalo da se izrade eko-studije koje će ga korigirati.

Izrađivači plana dobili su i dobronamjerne prijedlog i sugestije iz HEP proizvodnje na koje nisu reagirali.

Očito je da je prostor Zadarske županije poželjan za ulagače u tzv. obnovljive izvore energije a da procedura za to zaostaje svjetlosne godine.