Radovi na kompleksu sv. Nikole, zaustavljeni u veljači ove godine, ovih dana će biti nastavljeni s dodatnim učvršćenjem konstrukcije same građevine iz 18. stoljeća.

Ona je nekad bila crkva, a potom je imala civilnu namjenu kao bolnica, pa su u njoj boravili i Romi do rata, a nakon toga je sv. Nikola služio kao arhiv Tankerske plovidbe.

Za sigurnost njezine buduće namjene izložbenom i prezentacijskog prostora u sklopu EU projekta, trebat će je dodatno učvrstiti. To je uime nadzora D&Z tražio Davor Uglešić, dipl. inž. građevine. Nakon što je Struktura projekt izradio novi statički proračun i projekt, Uglešić je napustio to gradilište i posao stručnog nadzora kojeg je obavljao kao podizvođač.

- Iz privatnih razloga, rekao nam je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Stručni nadzor je preuzeo Marko Jagačić, mag.ing.aedif., iz Capital inga koji je na natječaju i dobio taj posao. Kao što je nositelj posla Krekić Avangard angažirao podizvođač Bino Commerce - zadarsku malu, ali majstorsku firmu koja, kako nam je rekao Pešić, trenutno radi na pranju zidova prije nego počne dodatno učvršćivanje.

Ono će prema troškovniku kojeg su također izradili u uredu Struktura projekta koštati nešto malo više od 4 milijuna kuna. Ugovoreno je to s Ministarstvom kulture koje će financirati dodatak ugovoru, potvrdio je ravnatelj Pešić. Ministrica Nina Obuljen Koržinek upoznata je „in situ" sa situacijom na gradilištu od 30 milijuna kuna u veljači ove godine.

U završnoj fazi su usuglašavanja za nastavak radova. Rok je ugovoren do kraja ove godine, ali će opravdano biti probijen, zašto investitori moraju dobiti potrebne suglasnosti financijera projekta rekonstrukcije i nove namjene kompleksa sv. Nikole.