Napuštam vas za mjesec, dva, ali duhom ću uvijek ostati tu, u ovom prelijepom gradu. Skoro 19 godina, pa to je čitav jedan život - s posebnom nostalgijom priča nam fra Stipe Nosić, koji se nakon, eto, gotovo dva desetljeća oprašta od Dubrovnika i Dubrovčana. Na posljednjem kapitulu Zadarske franjevačke provincije odlučeno je da fra Stipe bude gvardijan u samostanu sv. Frane u Zadru, javlja Dulist.

Zanimljivo je da Zadarskom nadbiskupijom još uvijek upravlja „Dubrovčanin" Želimir Puljić, koji će se nakon Nove godine umiroviti. Zamijenit će ga Istranin Milan Zgrablić, no Dubrovčani će i dalje imati „svog čovjeka" kod franjevaca.
-Idem u svetoga Franje, tamo, kod Orgulja! Ma bio sam ja već u Zadru i to tri godine, kao mladomisnik, od 1979. do 1982. godine - prisjeća se fra Stipe. Uslijedio je studij u Njemačkoj, rad u Rijeci te potom šest godina u misijama u Njemačkoj. 2003. dolazi u Dubrovnik, gdje se zadržao sve do ovog odlaska u Zadar.

-Zadar je prekrasan grad, nije kao Dubrovnik, ali ima čarobno zaleđe s puno mladih. Inače, franjevci imaju samostane od Pazina do Kotora, no nema podmlatka pa se i oni zatvaraju, odnosno 10, 15 samostana predano je drugim zajednicama - ističe, a mi dodajemo kako je to zapravo baš čudno, s obzirom na to kako su upravo „mala braća" najbliži puku, jednostavni pristupom i habitom... Ma ne smetaju im ni ovi naši turisti. Čak je, kaže, bilo neobično dvije godine bez njih.

- Sve ih je više, pomalo se vraća, dvije godine je bilo neobično, bilo ih je vrlo malo, lani nešto više, petina možda. Primjećujem da još nema onih pravih grupa, a ne vidim ih ni na zidinama. Ulice izgledaju pune, no... Promijenile su se i navike ljudi. Primjerice, turisti više ne kupuju suvenire ili knjige, sve imaju na Internetu! - dodaje naš veliki franjevac, čovjek kojeg je životni put vodio od malog Lovreća kod Imotskog do Njemačke, Dubrovnika, Zadra...

- Bit ću uvijek vezan s Gradom, jer sam veliki dio života ostavio i posvetio njemu. Ići ću na drugo mjesto, baviti se drugim poslom. Iako, što se tiče liturgije i teologije, bavit ću se sličnim stvarima, a što se tiče samog mjesta bit će to drukčiji posao. Ali kažem, srcem ću biti vezan za ono što sam ovdje ostavio. I za zgrade i za ljude, kaže fra Stipe Nosić.