Zadarska županija nema paradontologa niti će ga imati u skoroj budućnosti, odgovorila je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek na pitanje županijske vijećnice Helene Mikulandre o tome zašto Zadarska županija, pa ni susjedna Šibensko-kninska, nemaju stomatologa specijaliziranog za liječenje potpornih struktura zuba. Zbog toga sada svi pacijenti kojima je paradontolog potreban moraju ići u Split.

Bek je pojasnila kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje utvrdio standard od 450.000 osiguranih osoba po jednom specijalističkom timu paradontologa.

- Budući da Zadarska županija nema toliki broj stanovnika, a nemamo ni zajedno sa Šibensko-kninskom županijom, HZZO određuje kod kojeg paradontologa mogu ići osiguranici iz naše županije. Ukoliko se uprazni neko mjesto u Mreži javne zdravstvene službe, HZZO raspisuje natječaj za popunjavanje Mreže. Podržavamo nastojanja koja idu u smjeru poboljšanja dostupnosti specijalističke zdravstvene zaštite te ćemo pratiti situaciju i ako se ukaže prilika da se na području Zadarske županije ugovori paradontolog to ćemo i realizirati, najavila je Bek, no s obzirom na broj stanovnika u cijeloj Dalmaciji, teško je očekivati neke promjene.

S obzirom da u Hrvatskoj živi manje od četiri milijuna stanovnika, prema kriteriju HZZO-a za cijelu državu dovoljno ih je samo devet.