Tihomir Tomčić najdugovječniji je zadarski ravnatelj kojem je nedavno potvrđen posljednji mandat od pet godina.

Počeo je 1995. godine kao ravnatelj na godinu dana tadašnje Industrijsko obrtničke škole Vice Vlatkovića, a u mirovinu će za pet godina otići s mjesta ravnatelja Strukovne škole Vice Vlatkovića na kraju osmog mandata.

- Nikada nisam mislio da ću završiti u prosvjeti. Moj otac je bio gimnazijski profesor i ravnatelj u Pakracu pa ispada da je genetika presudna. Ja sam po struci dipl. inž. strojarstva i u školu sam došao iz gospodarstva, točnije Prvomajske u Zagrebu, podsjeća Tomčić na početke svoje zavidne karijere u formiranju i unaprjeđenju strukovnog obrazovanja. On osobno je bio stipendist Končara.

Kada joj Tiho Tomčić došao na čelo 1995., škola od opreme nije imala niti radio prijemnik, a danas predstavlja Centar kompetentnosti u strojarstvu i jedna je od najopremljenijih škola u RH.

Osim što je po novome ima status savjetnik - ravnatelj, on je član Povjerenstva za vrednovanje standarda zanimanja pri Hrvatskom kvalifikacijskom okviru HKO). Tomčić nam je približio najnoviji model stvaranja standarda strukovnih zanimanja na osnovu tržišta rada.

- To znači da se kurikulum pojedinog zanimanja neće mijenjati kako netko to zamisli, već postoje dokumenti na osnovu kojeg se upisuju kompetencije u HKO po završetku obrazovanja. Kompleksna je to priča, ali i velika vrijednost koju smo postigli u našem obrazovanju za strukovna zanimanja, ističe zadarski ravnatelj koji je kao član Povjerenstva sudjelovao u standardizaciji šest novih zanimanja.

To je tek jedno od posljednjih zaduženja na nacionalnoj razini. Tomčić je sudjelovao u izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, Programa razvoja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje, Modela dualnog sustava za RH, te među ostalim Programa automehatroničar.

Posljednji iz plejade velikih zadarskih ravnatelja, uz Svetka Perkovića, Davora Vidakovića te Radu Šimičevića, Tomčić je bio u članstvu mnogih nacionalnih organizacija, pa je i Predsjednik Sektorskog vijeća za strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju.

- Izborio sam se za niz projekata kroz koje smo opremili Školu i educirali nastavnike, istaknuo je Tomčić u svom životopisu na natječaju za ravnatelja na kojem doista nije imao konkurencije.

A ne fali mu ni energije za posao kojeg obavlja, istina bez odijela kojeg je njegov otac nosio i u nedjelju kada bi provjeravao je li u pakračkoj gimnaziji sve u redu.

Bez odijela u školi, osim kada mora, više na bicikli nego u autu, Tiho Tomčić pravi je reformator strukovnog zanimanja.