Ređenjem mons. Milana Zgrablića od danas Zadarska nadbiskupija ima dvojicu nadbiskupa. Svečani obred započeo je danas ulaznom procesijom biskupa sudionika i asistencije od katedralne sakristije sv. Barbare, dijelom Kalelarge, preko Trga sv. Stošije do ulaska u zadarsku prvostolnicu sv. Stošije, nakon čega je uz psalme uveden u katedralu.

Izabranog nadbiskupa vjernicima i svećenstvu predstavili su prezbiteri pratioci, mons. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i pulske biskupije i vlč. Darko Zgrablić, župnik Župe sv. Vinka u Svetvinčetu, dok je apostolski nuncij Giorgio Lingua pročitao bulu kojom papa Franjo imenuje mons. Zgrablića zadarskim nadbiskupom. On će do umirovljenja mons. Želimira Puljića krajem godine biti u ulozi pomoćnika, odnosno koadjutora.

Pred 24 biskupa i oko 200 svećenika Glavni zareditelj bio je mons. Puljić, a suzareditelji Dražen Kutleša i Ivan Milovan. U svojoj homiliji zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako čin ređenja novoga biskupa podsjeća na Isusovo vrijeme kad je birao prve učenike i apostole.

- Svakom biskupu, a posebice sada koadjutoru Milanu, potrebna je odana molitva, iskrena pomoć i podrška ove Nadbiskupije, posebice pomoć i podrška svećenika, Bogu posvećenih osoba, zauzetih vjernika laika, obitelji i mladih, starih i bolesnih. I dok on ponizna srca i spremna duha ponavlja riječi psalmiste kako „dolazi vršiti volju Božju", živo se nadam da će uvijek osjećati našu ljubav, poštovanje i molitvenu potporu, da bi izvršio poslanje što mu je u svitku životne knjige Svemogući davno odredio. Duh Gospodnji je na njemu i šalje ga da rod donosi, da iscjeljuje srca slomljena i naviješta godinu milosti Gospodnje, poručio je nadbiskup.

Mons. Zgrablića pozvalo se da pred svima odgovori na devet pitanja, nakon čega su biskupi na njega položili ruke, pomazali ga svetim uljem, predali mu mitru, prsten, biskupsku kapu i štap. On sam na kraju je zahvalio svima koji su mu dali podršku i nazočili obredu.

- Neka naša živa vjera, naše iskrene molitve, naša intimna blizina s Kristom, naša bratska sloga i bezuvjetna ljubav, naše osobno posvećenje, naša spremnost na žrtvu i odricanje, naše neumorno zauzimanje za spas duša, za pojedinačno i sveopće dobro svakog čovjeka, bude izvor blagoslova i ponos ovom dragom narodu na području Zadarske nadbiskupije, našoj domovini Hrvatskoj i cijeloj Crkvi. Po zagovoru Blažene Djevice Mariji čije Presveto Srce danas častimo, svete Stošije, svih zaštitnika Zadarske nadbiskupije, bl. Miroslava Bulešića i drugih ugodnika Božjih i naših prijatelja na nebu, svi donijeli obilni rod života i po završetku ovozemaljskog putovanja zajedno uživali plodove vječne radosti s Bogom u nebu, poručio je mons. Zgrablić, nakon čega je mons. Puljić pozvao okupljene da zapljeskaju novom nadbiskupu.