NOVO

U katedrali sv. Stošije započeo je obred ređenja zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića. Na obredu sudjeluju 24 biskupa, među kojima apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, te oko 200 svećenika.

Glavni zareditelj je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša i umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

Ostali biskupi suslavitelji su Đuro Hranić, Ivan Devčić, Antun Škvorčević, Bože Radoš, Vjekoslav Huzjak, Vlado Košić, Jure Bogdan, Roko Glasnović, Ranko Vidović, Tomo Vukšić, Petar Palić, Mijo Gorski, Ivan Šaško, križevački vladika Milan Stipić, Marin Barišić, Ante Ivas, Juraj Jezerinac, barski nadbiskup Rrok Gjonleshaj, subotički biskup Slavko Večerin i zrenjaninski biskup Ladislav Nemet. Uz nadbiskupa Giorgia Linguu, iz Apostolske nuncijature u RH sudjeluje i tajnik mons. Alfred Rayan D Souza.

RANIJE

Zadarska nadbiskupija danas će dobiti drugog nadbiskupa, mons. Milana Zgrablića. On će kao nadbiskup-koadjutor pomagati mons. Želimir Puljiću, koji će kao nadbiskup-ordinarij upravljati Zadarskom nadbiskupijom do kraja ove godine. Posljednji put Zadarska je nadbiskupija koadjutora imala za vrijeme nadbiskupa Marijana Oblaka, koji je za pomoćnika dobio mons. Ivana Prenđu. Njegovo biskupsko ređenje od 9. lipnja 1990. ujedno je bilo i zadnje u Zadru, budući da je mons. Puljić prije dolaska u Zadar već bio zaređen za biskupa u Dubrovniku. Želju da i Prenđa za vrijeme svog mandata dobije koadjutora prekinula je njegova nagla smrt.

Glavni zareditelj mons. Zgrablića je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, ujedno predsjednik HBK, a suzareditelji su mons. Dražen Kutleša, splitsko - makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj te mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečki i pulski.

Zadarska nadbiskupija tiskala je Obrednik za ređenje, po kojemu će se održati današnji obred ređenja. Izabranik se najprije predstavlja svećenicima i vjernicima, s prevedenim dokumentom Bule pape Franje o njegovom zaređenju.

Poziva se izabranika neka pred svima odgovori na 9 pitanja hoće li izvršavati ono što Crkva ima nakanu s ređenjem. Zatim slijedi obraćanje Nebeskoj Crkvi te polaganje ruku. Glavni zareditelj, njegovi suzareditelji i nazočni biskupi prolaze pokraj kandidata koji kleči i polažu ruke u tišini, kao simboličnu gestu prenošenja reda kojeg će kandidat primiti.

Slijedi mazanje svetim uljem na glavi izabranika te predavanje evanđelistara i insiginija izabraniku. Najprije se predaje mitra, liturgijska kapa koju nose papa, kardinali i biskupi. Zatim se predaje prsten, kao znak njegove vjere i vjernosti Crkvi, a zatim i biskupski štap uz riječi: „Primi štap, znak pastirske službe i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavio za biskupa, da ravnaš Crkvom Božjom".

Na obredu ređenje u katedrali sv. Stošije, koji počinje u 11 sati, očekuju se brojne osobe iz javnog života i predstavnici medijskih kuća.