Djeca s posebnim potrebama u Zadru nemaju adekvatnu stomatološku pomoć te nju mogu dobiti samo u Splitu i to nakon mjesec dana čekanja. Na ovaj poznati problem na prošloj sjednici Županijske skupštine upozorio je vijećnik SDP-a Jure Zubčić, koji je podsjetio kako djeca koja boluju od autizma te odrasle osobe s mentalnim teškoćama prilikom bilo kakvog stomatološkog pregleda ili zahvata moraju primiti opću anesteziju. Roditeljima koji rade s djecom s autizmom često zbog jedne zubobolje sav trud koji su uložili da to dijete ostvari nekakav napredak u tih mjesec dana čekanja padne u vodu.

Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Zadarske županije Josip Vidov kaže kako Zadarska županija već više od 15 godina sklapa ugovor sa Stomatološkom ordinacijom Ivona Dijan Fabijan, koja ima obvezu 2 puta godišnje obavljati pregled zuba i utvrditi stanje prevalencije karijesa i prevalencije paradontalnih bolesti, te uz pomoć medicinske sestre provoditi edukaciju i pružati stručnu pomoć. Stomatološka ordinacija obavlja pripreme za stomatološke zahvate prema potrebi i stručnoj procjeni za djecu u Dječjem vrtiću Latica, OŠ Voštarnica, a po potrebi i članove Udruge Svjetlo.

- Dr. Dijan Fabijan obavljala je i preventivne preglede korisnika Centra za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov i to bez naknade, na našu molbu. U proračunu Zadarske županije sredstva su i dalje osigurana za preglede, prijevoz taksijem u Split i financiranje zahvata, a s Općom bolnicom Zadar i Domom zdravlja Zadarske županije dogovaramo mogućnost obavljanja stomatoloških zahvata pod potpunom anestezijom u Općoj bolnici, kaže Vidov.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Marko Kolega izvijestio je kako su u svibnju ponovno pokrenute aktivnosti oko rješavanja problema. Razgledan je prostor u KBC Rebro u kojem se pružaju stomatološke zdravstvene usluge za djecu s poteškoćama u razvoju te odraslim osobama s mentalnim poteškoćama Zadarske županije, te je započelo iznalaženje takovog prostora u sklopu OB Zadar i Poliklinike. Nakon toga slijedi adaptacija i opremanje navedenog prostora. Također je uspostavljena suradnja te dogovorena eventualna ispomoć djelatnika Stomatološke Poliklinike u Zagrebu u početnom periodu rada u Zadru.