Nakon teške bolesti, zbog koje je duže vrijeme bio odsutan, najpoznatiji zadarski sindikalist i dobitnik Grba Grada Zadra za osobite zasluge u zaštiti prava radnika, inače jedini dobitnik takvog priznanja među sindikalcima u Hrvatskoj, Vedran Uranija najavio je povratak na sindikalnu scenu, ovaj put u ulozi višeg pravnog savjetnika u Novom sindikatu.

- Nakon što sam uspio dobiti bitku za život, uz veliku pomoć Opće bolnice Zadar i vrsnih liječnika dr. Darija Nakića i dr. Olivera Perinčića, jednako beskompromisno nastavljam borbu za zaštitu egzistencijalnih, materijalnih, ljudskih, ma svih mogućih prava radnika. Uvjeren sam da ćemo Zadar ponovno etablirati kao najjače sindikalno središte u Hrvatskoj, ovaj put kroz djelovanje Novog sindikata, rekao nam je Uranija koji je prošle godine imenovan njihovim zastupnikom za Zadar i Zadarsku županiju, ali i Dalmaciju.

Prema riječima Uranije, ono što Novi sindikat razlikuje od drugih je potpuna neovisnost od bilo koje političke strukture te otvorenost za sve.

- Članove ne selekcioniramo po djelatnostima, a pružamo i pomoć nezaposlenima kao i umirovljenicima. Na dispoziciji smo svima, 24 sata na dan. U ovoj teškoj situaciji sindikat je ljudima potrebniji više nego ikad. Nakon korone koja je devastirala ljude i gospodarstvo, a u kojoj se Vlada odlično postavila i poduzela mjere za očuvanje radnih mjesta, uslijedila je inflacija. Životni troškovi rastu, a plaće ih ne prate. Trebamo težiti dostojanstvenoj plaći koja po izračunu Novog sindikata iznosi 1377 eura, što je prema aktualnom tečaju HNB-a 10.344 kune, istaknuo je Uranija.

Prioritet u njegovom radu bit će privatni sektor.

- U Zadru, kao i u cijeloj Hrvatskoj, zaposleni u privatnom sektoru su najslabije zaštićeni. Velik dio njih radi na određeno vrijeme i nema adekvatnu plaću, a nije im plaćen ni rad blagdanima. Nažalost, dio njih na radnom mjestu doživljava mobing. Naravno, nećemo zanemariti ni zaposlene u javnom sektoru, no ipak je najteže u privatnom jer kolektivni ugovori tamo gotovo da ne i postoje, istaknuo je Uranija.

Dodao je kako u Novi sindikat, pod vodstvom Marija Ivekovića i Tomislava Kiša, svakim danom pristupa sve veći broj ljudi.

- Pristupnica se može popuniti i online. Ja sam dostupan na broju 099 310 3381, a uskoro ćemo imati i oformljen prostor na nekoj lokaciji u centru Zadra. Novi članovi dobit će pravnu pomoć isti dan. Mi ne čekamo, već odmah krećemo s aktivnostima u borbi za prava radnika!, poručio je Vedran Uranija, pravni savjetnik u Novom sindikatu.