Osnovna škola Vladimira Nazora iz Škabrnje sa svojim je projektom Sretna škola plave ekonomije ušla među šest finalista na festivalu New European Bauhausu 2022. koji je od 9. do 12. lipnja u organizaciji Europske komisije održan u u Bruxellesu.

Riječ je o natjecanju za postojeće projekte dovršene u protekle dvije godine. Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana.

Inicijativu je pokrenula predsjednica von der Leyen u govoru o stanju Unije 2020., a zajednički su ga osmislile tisuće ljudi i organizacija iz Europe i šire.

"Ovaj plasman u samu završnicu natječaja, na kojem je bilo 1100 prijava iz cijele Europe, za nas predstavlja ogroman uspjeh i međunarodnu (drugu po redu) potvrdu vrijednosti našega projekta.", ističu u ovoj uspješnoj osnovnoj školi.

Pored predstavljanja projekta održivog razvoja, na jednom od panela Foruma, uspješno su predstavili i projekt energetske obnove zgrade svoje škole, gdje su kroz prezentaciju predstavili energetska postignuća projekta koji se većim dijelom financirano iz EU fondova.

Manifestaciju je otvorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a oba projekta uspješno je predstavljala učiteljica Ivana Ražov koja je i koautorica projekta Sretna škola plave ekonomije.