Na električnim biciklima, točno u 13:15 sati, na proširenje u Tuđmanovoj ulici stigli su gradonačelnik Branko Dukić i gradski pročelnici Darko Kasap i Ante Ćurković, kako bi novinarima obznanili kako su radovi na Ulici Franje Tuđmana u ovoj fazi završeni. Unatoč jakom suncu zbog kojega su se novinari sklonili pod prvo najbliže stablo, gradski oci iz grada su pristigli u košuljama bez da su se oznojili, što pokazuje kako je čak i zvizdan podnošljiv uz ovakav način prijevoza.

- Mi smo ovim kilometrom dionice dobili okosnicu buduće prometnice koja će povezaiti sjeverozapad s jugoistokom grada. Tim projektom uz korištenje novih tehnologija smanjujemo gustoću prometa, potičemo korištenje biciklisitičkih staza, a jednom kad se sve poveže u cjelovit sustav vidjet ćemo njegovu vrijednost. Moći ćemo vjerojatno vidjeti da neki električni sandučić krivo stoji, da znak nije postavljen dobro, ili ima manjih neravnina, ali to su sve manji nedostaci koji se ispravljaju. Hvala cijeloj ekipi koja je omogućila da se potroši ovaj europski novac, bez naše pameti toga ne bi bilo, rekao je Dukić.

Radovi su kasnili i ušli pred sam početak sezone zbog kompleksnih zahvata u vodovodu i infrastrukturi, koji su donekle bili neočekivani, a potom i zbog nedostatka radnika. Što se tiče Tuđmanove, radovi se nastavljaju nakon sezone, a konačni cilj je proboj na Put Dikla. Još desetak dana trajta će radovi na Puntamici, kada bi Ulica Antuna Gustava Matoša trebala dobiti završni sloj asfalta. U Diklu je situacija drugačija, jer će frekventne prometnice dobiti nosivi sloj asfalta, dok će se u sporednim ulicama i dalje raditi na projektu Aglomeracije.

Ćurković je dodao da se u okviru projekta uvodi elektronska naplata i pametni sustav parkiranja, informiranja domaćih i stranih vozača o privremenim regulacijama prometa i gužvama, što će sve biti objedinjeno u aplikaciji. Do kraja godine pametnim semaforima umrežit će se 17 ključnih gradskih raskrižja te će se iz sobe u novom poduzetničkom inkubatoru moći regulirati opterećenja i kreirati zeleni val.

Pročelnik Kasap upozorio je vozače da novom prometnicom ne voze "200 na sat" jer promet nadziru kamere. Za sada još nije regulirano kažnjavanje vozača na temelju ovih snimki, ali u dogledno vrijeme i to će se riješiti pa bi im na kućne adrese mogle početi dolaziti neželjene "čestitke".