Nakon 13 godina na čelu Gimnazije Jurja Barakovića ravnatelj Ranko Artuković ide u mirovinu a škola bira novog ravnatelja. Artuković je 2019. godine dobio treći petogodišnji mandat, koji neće odraditi do kraja jer je stekao sve uvjete za „penziju".

- Bilo je to jedno pozitivno iskustvo, puno drugačije od onog profesorskog prije toga. Ne volimo se isticati i hvaliti, podaci o upisima proteklih godina, kada su našu gimnaziju upisivali učenici s najvišim prosjekom, kao i rezultati na natjecanjima i upisi visokoškolskih ustanova, pokazuju da je škola na dobrom putu. Svom nasljedniku ili nasljednici želim sve najbolje, kaže Artuković, koji je na ovom mjestu 2009. godine naslijedio Josipa Sviličića.

U natječaju objavljenom prije nekoliko dana u Narodnim novinama navedeni su uvjeti za novog ravnatelja, a to su da uz završen studij ima najmanje osam godina radnog iskustva u školskim ili drugim ustanovama u sustavu obrazovanja ili u tijelima državne uprave nadležnim za obrazovanje, od čega najmanje pet godina na odgojno-obrazovnim poslovima u školskim ustanovama. Kandidati moraju priložiti i program rada za petogodišnje mandatno razdoblje.

Prednost pri zapošljavanju mogu ostvariti branitelji i civilni stradalnici. S obzirom na nedavne primjere iz drugih škola, zbog sastava školskih odbora u kojemu većinu imaju zaposlenici škole s roditeljem, može se očekivati da će Artukovića naslijediti netko od njegovih podređenih. Predstavnici Zadarske županije u Školskom odboru su Ante Župan, Božena Delić Žepina i Ana Gulan. Rok za prijave je 18. lipnja.