„Dječji vrtić "RADOST", PO "Vruljica", odgojno-obrazovna skupina "Zmajići" sudjeluje u projektu RaSTEMo u znanosti, STEM radionicama iz područja fizike, kemije, biologije i geografije. Projekt je suradnja Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra i Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Predviđeno je šest radionica na temu: „voda", „zrak", „tvari", „energija", „svjetlost" i „valovi".

- Kolegica i ja prošle smo sve interaktivne radionice i provele smo ih u svojoj skupini. Cilj radionica je razvoj logičkog, kritičnog načina razmišljanja, povezivanja i zaključivanja kod djece. Djeca samostalno izvode pokuse koji su njima prilagođeni. Odlučile smo se na drugačiju radionicu s roditeljima, jer smo od prosinca 2021. u eksperimentiraju. Pa je bilo vrijeme da eksperimentiramo s roditeljima. Djeca su svoja znanja i vještine pokazala svojim roditeljima, rekla je odgojiteljica Vanja Petrović.

Njezina kolegica Ksenija Medini istaknula je kako aktivnim sudjelovanjem u procesu učenja dijete ima slobodu kreativnog izražavanja što je ovim projektom omogućeno.

- Dijete počinje s istraživanjem već od rođenja. Istražujući, dijete je u stalnoj interakciji s okruženjem. Tako zadovoljava svoju potrebu za upoznavanjem i objašnjavanjem svijeta oko sebe. Gradi nove i objašnjava spoznaje koje već ima o nekoj pojavi ili predmetu. Kroz istraživanje dijete razvija maštu, kreativnost, kompetentnost, kritičko mišljenje, vrši sintezu te zaključuje. Ključnu ulogu u poticanju interesa za istraživanjem te pružanje podrške djetetovu učenju imaju prvenstveno roditelji, ali i mi odgojitelji. Koristimo različite situacije za ohrabrivanje djeteta i podržavamo njegov interes za istraživanjem i učenjem. Važno je osluškivati dijete, promišljati, razgovarati s djetetom te uvažavati djetetove interese i želje. Ovim radionicama željele smo probuditi ono dijete u odraslima. I sam Nikola Tesla je rekao da se on cijeli život igrao, poručila je Medini.

Sutradan u vrtiću, djeca su neprestano razgovarali o radionici, što su radili s roditeljima:

J.R. 5,4 god.: „Bilo mi je jako super na radionici."
D.B. 6,7 god.: „Bilo mi je predobro. Bili su mi mama i tata. Radio sam svašta. Bilo mi je jako zabavno. Pokus kišni oblak je bio super."
T.P. 5,10 god.: „Radio sam eksperimente s mamom pa sam i špricao prijatelje."
L.Š. 5,11 god.: „Meni je najbolji eksperiment bio vulkan. Radili smo i neku čudu juhu."
K.M. 5,6 god.: „Meni je bilo zakon jer smo radili puno pokusa."
K.V. 4,9 god.: „Meni je bilo jako zabavno jer smo se slikali, radili pokuse i sve mi je bilo jako zabavno."
D.B. 4,6 god.: „Jako mi je bilo zabavno jer sam radio vulkan. Na radionici mi je bilo prezabavno."

Što roditelji kažu nakon radionice:

I.B.: „Radionica je sama po sebi osmišljena i organizirana na način da potiče djecu na samostalno razmišljanje i donošenje zaključaka. Odgojiteljice su im na savršen način poremetile svijet u kojem danas žive i u kojem im je sve servirano i dano. Došli smo danas ne samo vidjeti što su djeca radila i naučila, već podržati ovakav pristup radu u vrtićima. Svaka čast za odgojiteljice zmajice!"

I.S.Z.: „Radionica RaSTEMo u znanosti nas je oduševila. Zahvaljujući ogromnom trudu i požrtvovnosti naših dragih odgojiteljica Ksenije Medini i Vanje Petrović, djeca su se kroz zabavan način upoznala sa znanosti. Projekt je odličan i hvalevrijedan jer približava znanost djeci i postavlja temelje za školu. Naš trogodišnjak je oduševljen i kući stalno priča o pokusima. Jako nam je drago što su se odgojiteljice potrudile uključiti i nas roditelje i braću i sestre da svi sudjelujemo u ovoj predivnoj priči. Vidjeli smo koliko su djeca uživala i koliko su zapravo naučila. A i mi s njima. Jedno veliko HVALA odgojiteljicama što stvaraju naše male znanstvenike. Jako smo ponosni na sve Zmajiće!"

A.V.: „Ideja, priprema, organizacija, maštovitost, raznolikost pokusa i izvedba (uključujući smijeh, ples, veselje, zabavu i slobodu djece da sama svojim rukama istražuju i izvode pokuse) na iznimno visokom nivou. Sve pohvale odgojiteljicama Kseniji i Vanji na motiviranosti, trudu i radu s djecom, uključivanju nas roditelja u projekt. Puno smo naučili, izvrsno se zabavili i još jednom se podsjetili kako je divno biti dijete i koji je dar biti roditelj! Ukratko - hvala Vam što ste nam omogućili da zajedno s našom djecom naraSTEMo u znanosti!!!

Š.B.: „Prvoga dana lipnja 2022. godine u Dječjem vrtiću Radost Vruljica održana je STEM radionica „Rastemo u znanosti". Odgajateljice vrtića Ksenija Medini i Vanja Petrović su svoje STEM znanje prenijele na polaznike vrtića iz skupine „Zmajići" i nas roditelje pokazujući nam pokuse iz biologije, fizike, kemije i geografije. Pokusi su bili vrlo zanimljivi, a imali su i zanimljiva imena: „Vulkan", „Čaša - zrak - voda", „Dvije svijeće", „Val s Kiki bombonima", „Veseli kišni oblak", „Šarena voda", „Napetost površine", „Vodeni mlin", „Odledi me i otkrij što skrivam", „Baloni u boci", „Vjetrenjača", „Autić na zrak", „Zavrti me", „Baterija", „Slinki" „Telefon" i još mnogo drugih.. Djeca su jedva čekala pokazati svoje znanje roditeljima koji su bili jako ponosni na svoju djecu. U vrtiću je vladao kreativni nered - treštala je glazba, voda se prolijevala na sve strane, odjeća je bila zaprljana... Djecu je najviše oduševio pokus „Val s Kiki bombonima" jer su paralelno radili znanstveni pokus i sladili se „kikićima". Mi kao roditelji smo nešto i naučili, a djeca su bila ponosna na sebe jer su nam bili „učitelji."

Na radionici su sudjelovale i profesorice Josipa Stipanov i Ana Šimurina, profesorice iz Prirodoslovno-grafičke škole bez kojih ovaj projekt ne bi postojao:

„Drago nam je da su djeca i roditelji puni entuzijazma te da podržavaju ovakve aktivnosti u vrtiću. Mi bi voljele da djeca ostanu djeca što duže i da uvijek budu znatiželjna i istražuju, pitaju, ne boje se novoga i nepoznatoga" zaključile su profesorice.