Od ove godine upisi u sve tri zadarske vrtićke ustanove - Radost, Sunce i Laticu - moći će se obaviti putem portala e-Građani. Rezultati su to uvođenja nove usluge e-Upisi koju je danas kod Arheološkog muzeja predstavio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

- Upisi u zadarske dječje vrtiće počinju 16. lipnja i prijave će se moći vršiti putem ovog sustava. Bude li bilo kakvih problema, roditelji se uvijek mogu obratiti upravi vrtića u koji upisuju dijete, rekla je jutros pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Grada Zadra Ivana Guglielmini.

Usluga e-Upisi omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Republici Hrvatskoj, od vrtića, srednjih i osnovnih škola, učeničkih domova do fakulteta. Kako je rekao državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, ove godine su aktivni upisi u vrtiće, učeničke domove i srednje škole, a od iduće godine bit će omogućeni upisi u osnovne škole, prijava i provedba ispita državne mature te prijava na visokoškolske ustanove.

Do sada je neka od usluga preko portala eGrađani zatražena 100 milijuna puta, što znači da je bilo 100 milijuna manje dolazaka na šaltere. To daje slobodu građanima i omogućuje učinkovitiji rad državne uprave, rekao je Gršić.
S obzirom da se na ovakav način elektronski pohranjuju osobni podaci građana, Gršića smo pitali i jesu li ti podaci sigurni.

- Kibernetička sigurnost nešto je bez čega ne bi postojao svijet kakvog danas poznajemo. Centar za kibernetičku sigurnost prati sve sustave i odgovara na napade kojih je do sada bilo, ozbiljnijih ili manje ozbiljnih. Do sada smo uspješno odgovorili na sve izazove i možemo reći kako imamo primjerenu razinu sigurnosti, kaže Gršić.

Inače, za prijavu djece u vrtić više nije potrebno donositi razne potvrde poput rodnog lista djeteta ili potvrde o zaposlenju, već sustav te podatke sam povlači iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela.

Predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva danas su posjetili i Dječji vrtić Radost koji je uključen u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u vrtić putem usluge e-Upisi.