Prvo u nizu drastičnih poskupljenja usluge čistoće sprema se za iduću sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić za čijeg je mandata čistoća već poskupila nekim korisnicima, krajem travnja dao je „suglasnost na cijenu obvezne minimalne javne usluge predložene u Nacrtu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada".

I taj nacrt stavljen je ne e-savjetovanje kojeg je pripremio Odjel za komunalne poslove a da o tome zadarska javnost nije imala pojma. Nitko nije dao informaciju što bi trebala biti obaveza službi Grada Zadra za e-savjetovanje koje je trajalo mjesec dana i završilo 10. lipnja.  Iako je to čisto komunalna usluga, primjedbe  na nacrt odluke prebačene su na "okoliš" pri istom Odjelu za komunalne poslove i zaštitu okoliša. Tko će je braniti na Gradskom vijeću?

Iz tog nacrta odluke koja je proizašla iz izmjena zakonskih odredbi s kojima su najmanje sretni direktori komunalnih poduzeća za otpad, ionako nitko ništa ne razumije. Najmanje formulu prema kojoj se došlo do obaveznog iznosa poskupljenja na 66.09 bez PDV-a za kućanstvo i 85.86 kuna bez PDV-a za oni koji to nisu iz svijeta gospodarstva. Prema nekim informacijama, plaćat će manje nego sada.

Ovom odlukom van snage se mijenja ona iz 2018. godine. Na stranici Čistoće objavljene su sve suglasnosti općina i gradova na njihov cjenik usluge osim za Grad Zadar. Ipak taj cjenik je donesen za vrijeme gradonačelnika Božidara Kalmete prema kojem je obavezna cijena za kućanstvo bila 38. 70 za spremnik od 80 litara, za onaj od 120 litara obavezna cijena je bila 48, a za dvostruko veći 64 kune. Obračunavalo se to prema drugačijoj formuli ali je jasno da će računi Čistoće sada biti znatno veći.

Je li itko kažnjen za ovako razbacano smeće? 

Prema istom cjeniku za gospodarstvo i obrtnike i tri iste veličine spremnika obavezna cijena usluge bila je od je 77 do 244 kune. U obe  kategorije tome se pridavao iznos odvoz otpada od 2, 4 i osam kuna, ovisno o veličini kante, tada više kontejnera.

Uz to je kao i kod važeće odluke propisano i potpisivanje izjava između korisnika i davatelja usluga, a ugovorne kazne koja se plaćaju Čistoći u slučaju da ne predajete smeće, ne odvajate, rasipate, ne skupljate... nešto se drugačije po strukturi i iznosima.