Gradske ustanove dječjih vrtića Radost, Sunce i Latica objavili su upise od 16. lipnja do 24. lipnja 2022. koji će se prvi put provesti elektroničkim putem. Zbog toga upisi i kasne jer su zadarske ustanove dio aplikacije sustava e-Građani.

Iako je u travnju najavljeno da će biti potrebna vjerodajnica značajne ili visoke razine sigurnosti za korištenje web aplikacije, prema najnovijoj obavijesti za ispunjavanje zahtjeva dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti, odnosno bilo koja od njih 27.
S obzirom da je u Zadru problem manjak mjesta u vrtićima, koji će dodatno doći do izražaja upisom djece ukrajinskih izbjeglica koja će ostvarivati dodatne bodove, prema najavi resornog pročelnika Jose Nekića, te da su e-upisi novitet, mogu se očekivati problemi kao što je to bilo u Splitu.

Očekuju se i u samim ustanovama u kojima su, prema riječima ravnateljice Latice, Vesne Penjalov, počele pripreme unosom podataka u sustav. Naravno, da će biti moguće donijeti papire za one koji nisu informatički osposobljeni. Ali će se i njihovi dokumenti unijeti u novu aplikaciju e-upisi. Latica prvi put sudjeluje u objedinjenim upisima za dječji vrtić koji se do sada provodio zajedno za DV Sunce i DV Radost.

Za jesen se očekuje novih 130 mjesta u zadarskim vrtićima- 100 u novom vrtiću na Višnjiku, a drugih 30ak proširenjem kapaciteta već postojećeg privatnog vrtića kojima gradske vlasti kompenziraju deficit predškolskog kapaciteta.