Rok završetka rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škola je 4. listopada ove godine, a vidljivo stanje konstrukcije prolaznicima uz gradilište u srcu Grada ne odaje dojam da je to moguće.

- S obzirom na dosadašnju dinamiku radova i na kvalitetu samog izvođača radova Strabaga, očekuje se tek manje probijanje tog roka, kazat će Irena Kozulić, voditeljica Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru koji je nositelj te kapitalne investicije.

- Oni rade fantastično i svi koji sudjeluju u ovom projektu imaju isti cilj - da se on napravi što bolje može unatoč svim problemima koji su izronili iz ove nestandardne rekonstrukcije, iznijela je Irena Kozulić stranu investitora. Uz to što je kuća obitelji Bakmaz izgrađena početkom 20. stoljeća, uz zub vremena i 10-godišnja zapuštenost ostavili su trag. Rektorici Dijani Vican obnova Tehničke škole, koju je Sveučilište dobilo od Županije za smještaj četiri odjela, bila je prioritet. Ali i strah za sugrađane kada su dijelovi konstrukcije za olujnog vremena prijetili prije negoli se počelo raditi.

Gradilište umješno vodi 29-godišnji inženjer građevine Krunoslav Išlić iz Jastrebarskog. Nije mu prvo nego 7. gradilište koje vodi za Strabag, ali malo tko se i od njegovih starijih kolega može pohvaliti s tako zahtjevnom rekonstrukcijom.

- Osobito jer je stanje građevine bilo lošije nego se očekivalo. Uz oslabljenu statiku (čvrstoća konstrukcije od samih temelja), zgrada je bila urušena s krova. Vrijeme i voda uradili su svoje, posebno na drvenim stropovima. Najmanji problem je bio arheologija. Kako smo mi otkopavali, oni su istraživali i to je trajalo mjesec dana, podsjeća šef gradilišta na nultu fazu.

Ona najvažnija, konstruktivna rekonstrukcija tek se završava, ističe inž. Išlić. Nije bilo lako s obzirom na skučen prostor u kojem se moralo i ručno kopati kao i na činjenicu da se stara školska zgrada gradila tada raspoloživim materijalima. Na nestandardnu gradnju trebalo je koristi različite tipove sanacije, ustvrdio je mladi stručnjak i otkrio kako se došlo do 40 centimetara od mora.

Međutim, stiglo se do četvrtog kata i posljednje ploče koja će se ovih dana salijevati iznad otvora za lift.

Jedan dio postojećih skalina morat će malo popraviti, na drugima se mijenjaju ležišta i trebat će veći kamenoklesarski zahvat, dok će gotovo zahrđala ograda ostati ista, naravno obnovljena uz promjenu rukohvata. U prizemlju se uređuje novi ulaz. Šef gradilišta nam pokazuje dio fasade s krugom, reljefne izrade koja će se faksimilno obnoviti na površini od 50-ak kvadrata. Sve su to izvedbe davnog vremena za koje će Strabag morati angažirati prave majstore.

Nakon toga slijedi uređenje fasade koja se, prema uvjetima konzervatora, mora vratiti u prvobitno stanje. Od 20. lipnja planiraju se obrtnički radovi: postavljanje instalacija i uređenje unutrašnjih prostora prema željama i potrebama Sveučilišta.

Zadarski ured Sirius davno je izradio projekt za rekonstrukciju stare Tehničke s kojom se započelo u listopadu 2020. godine uz pomoć ITU financiranja Grada Zadra. Korona kao ni pravodobna nabavka materijala nisu spriječili Strabag da na gradilištu teškom 34 milijuna kuna ima do 50 radnika. Većina ih je iz BIH-a i Sjeverne Makedonije tako da se radi i na državne praznike, a radit će se cijelo ljeto i pokazati da se može držati ugovorenog roka.