LAG Bura je uspješno prijavila i provela projekt Ptice u prirodi kroz Javni poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu. 

Projektu je dodijeljeno 7.354,44 kuna i podržan je od strane Nacionalnog Parka Paklenica. Cilj mu je zaštita prirode ptica i upoznavanje najmlađih naraštaja s prirodnim staništima. U projektu koji se održao u petak, 3. lipnja sudjelovale su učeničke zadruge osnovnih škola Petra Zoranića, Maslenica; osnovne škole Starigrad i osnovne škole Zemunik.

Djelatnici su održali su četverosatnu radionicu na temu promatranja ptica, koje su vrste prisutne kod nas, kako preživljavaju, koje su njihove najznačajnije karakteristike te zašto su baš odabrale Paklenicu za život. Učenici su imali priliku igrati zabavne igre prilagođene njihovom uzrastu te upoznati prirodu parka. Za neke od učenika ovo je bio prvi susret s Nacionalnim Parkom Paklenica. Učeničkim zadrugama podijeljeno je 12 dalekozora i 30 kućica za ptice pribavljenih iz sredstava projekta. 

- Realizacijom ovog projekta omogućava se cilj učeničkih zadruga poticanje i razvoj ekološke svijesti. Promatranje ptica ima već uživanje u prepoznavanju ptica, a što lako postane fascinantan hobi za mnoge obitelji. Djeca postavljanjem ptičjih kućica i hranilicama u školskim vrtovima i edukacijom o ugroženih vrstama te promatranjem ptica imaju mogućnost razonode na čistom zraku u prirodi. Ovim projektom omogućit će se učenicima zadruga upoznavanje ptičjih vrsta kroz terensku nastavu i promatranje ptica, postavljanje kućica za ptice kao način zaštite prirode te će samom edukacijom razviti interes za ptice i ptičja staništa od kojih neke sadašnjim vremenom nepovoljnih klimatskih promjena postaju ugrožene vrste, stoji u priopćenju LAG-a "Bura" iz kojeg se posebice zahvaljuju ravnateljici Nataliji Andačić i djelatnicima parka prof. Gordan Lukač, stručnoj voditeljici prof. Biljani Agić i voditelju Nikici Bušljeti.