Kulturno-povijesna staza Lukoran povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti koja su prezentirana interpretacijskim tablama na pet jezika. Pješačka staza duga oko 1,5 km povezuje naselja Mali i Veli Lukoran. Staza započinje kod ljetnikovca De Ponte u centru Maloga Lukorana i pruža se prema seoskoj Vrulji odakle nastavlja trasom staroga javnoga puta Strada publica u smjeru brda Trpinjin. Na vrhu brda Trpinjin može se razgledati Kulturno-povijesna cjelina Trpinjin s ostatcima tradicionalne suhozidne arhitekture kao reprezentativni primjer krajolika suhozida.

Brdo Šćah na 286 m n. v. čini najviši vrh otoka Ugljana. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na čitavom zadarskom arhipelagu, s jedne strane prema Zadru i Velebitu, a s druge strane prema Kornatima i ostalim otocima arhipelaga. Zahvaljujući dominantnom položaju i izvanrednom pregledu okolice Šćah je kroz povijest imao strateški značaj, a također je bio i važan prostorni orijentir. Na vršnom dijelu nalaze se ostatci bedema liburnske gradine iz željeznog doba, a na samom vrhu ruševine osmatračnice iz rimskog doba. Vrh je označen križem te natpisom vrha s planinarskim pečatom.

Prijave se primaju do 8. lipnja na TZ Preko 095 8913110, e-mail: [email protected]

PROGRAM:
8,00 h: okupljanje i registracija sudionika - Mali Lukoran kod ljetnikovca De Ponte
8,30 h: otvaranje Kulturno-povijesne staze Lukoran - pozdravna riječ organizatora
9,00 h: Polazak prema brdu Trpinjin - Veli Lukoran - Turkija - Šćah (cca 2 - 2,5 h hoda)
Skupna fotografija na vrhu. Odmor i povratak u Mali Lukoran.
13,00 h: Roštilj kod caffe bara Tramontana, kupanje i slobodne aktivnosti

Za sudionike iz Zadra osiguran je privatni prijevoz brodom koji polazi iz Gradske luke Zadar (kod mosta ispred Branimira) u 7,30 h prema Malome Lukoranu. Povratak je iz luke u Preku brodom prema Gradskoj luci Zadar ili trajektom prema luci Gaženica. Za brod/trajekt u povratku potrebno je kupiti kartu (18,00 kn). Od opreme je potrebno ponijeti planinarske cipele, odjeću sukladno vremenskoj prognozi te dovoljnu količinu vode za piće iz ruksaka, minimalno 1 litru.