U srpnju će Zadar biti domaćin II Ljetne škole latinskoga jezika i kulture čiji polaznici s oduševljenjem otkrivaju da latinski nipošto nije niti mrtav, a još manje dosadan. 

Zahvaljujući zaljubljenicima u latinski jezik koji promoviraju i primjenjuju u svom radu prirodnu metodu učenja latinskoga, to nije potrebno zamisliti, već se i ostvaruje. A ista se metoda koristi u Ljetnoj školi latinskoga jezika i kulture čiji su organizatori već drugu godinu zaredom Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. Ove će godine Ljetnu školu ugostiti Nadbiskupska gimnazija Zmajević u Zadru od 18. do 31. srpnja te se očekuje dolazak dvadesetak sudionika, među kojima ima i onih koji su školu polazili prošle godine u Rijeci.

Metodu Lingua Latina per se illustrata koncipirao je 1955. godine danski filolog Hans H. Ørberg (1920.- 2010.) prema prirodnomu modelu učenja drugih „živih" jezika i ona se danas, prema mnogim istraživanjima, pokazuje najučinkovitijom metodom učenja latinskoga jezika diljem svijeta. Radeći na Kopenhagenskom institutu na kojem su se jezici učili tzv. „prirodnom metodom", Ørberg je, napisavši dvije knjige prema toj metodi, istu primijenio na učenje latinskoga jezika.

Organizatori Ljetne škole latinskoga jezika i kulture pozivaju i „mecene", odnosno sve koji žele i mogu podržati djelovanje škole da im se jave - pokrivanje troškova još uvijek se u najvećoj mjeri oslanja na donacije. Sve informacije i kontakte potražite na web stranici Ljetne škole latinskoga jezika i kulture: Skolalatinskog.eu i Facebooku.