NOVO Kako doznajemo, radi se o stambeno-poslovnom objektu na lokaciji bivše Tvornice kruha na Putu Murvice.

Osumnjičeni 57-godišnjak, inače poznati zadarski građevinski poduzetnik, nije htio komentirati kaznenu prijavu telefonskim putem, već nas je uputio na komunikaciju putem maila. Jedan od ostalih suvlasnika tvrtke kazao nam je kako je upoznat sa slučajem u koji je umiješan njegov kolega, ali ga zasad također "ne bi komentirao iz raznoraznih razloga". Inače, riječ je o grupaciji koja okuplja poznate zadarske poduzetnike, a koja je početkom prošlog mjeseca završila u stečaju.

RANIJE ​Kaznenom prijavom protiv 57-godišnjeg i 60-godišnjakinje, oboje hrvatskih državljana, dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske, u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv gospodarstva.

U gospodarskom kriminalitetu sudjelovao je u vremenskom periodu od prosinca 2017. do srpnja 2020. godine sudjelovao je 57-godišnjak kao jedan od osnivača i direktor trgovačkog društva s područja Zadra. To je društvo ujedno bilo investitor gradnje stambeno poslovnog objekta na području grada Zadra. 

- Osumnjičenik je protivno obvezi vođenja poslova tog društva pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi svom drugom društvu, također s područja grada Zadra, zajednički i u dogovoru s 60 - godišnjom direktoricom tog drugog društva, znajući da je između navedenih društava zaključen Ugovor o izvođenju radova na izgradnji navedenog stambenog poslovnog objekta, bez ikakve valjane pravne osnove te bez znanja i odobrenja ostalih osnivača društva kao investitora gradnje, sačinio aneks ugovora o izvođenju radova. Tim su aneksom svom drugom društvu kao izvođaču radova omogućili da po isteku ugovornog roka o završetku radova, investitoru gradnje obračuna naknadu za svaki dan kašnjenja u izgradnji navedenog objekta, koju naknadu su u konačnici neosnovano i naplatili na štetu prvog društva kao investitora gradnje, a u protupravnu imovinsku korist svog drugog društva kao izvođača radova i to u ukupnom iznosu više od 11 milijuna i 500 tisuća kuna, priopćila je zadarska policija.

Na ovaj način osumnjičeni su na štetu prvog društva kao investitora gradnje, a u protupravnu korist svog drugog društva, neosnovano pribavili protupravnu imovinsku korist više od 11 milijuna i 500 tisuća kuna, što je u konačnici uzrokovalo da je nad prvim društvom pokrenut stečajni postupak.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.