Nije prvi, ni drugi, ali jest treći put - na ponovljenom natječaju iz ožujka za prvu direktoricu Turističke zajednice mjesta Silba izabrana je Natasha Kadin. Ova poznata umjetnica, kulturna menadžerica, producentica i ekološka aktivistica, osnivačica udruge Mavena iz Splita i umjetničke organizacije Silba Environment Art na Silbi, tako će u sljedeće četiri godine usmjeravati turističku djelatnost na ovom otoku, posebnom po tome što se uspješno odupire masovnom turizmu.

Turistička zajednica Silbe od osnutka nije imala direktora, nego predsjednike. Tijekom prošle godine ustrojena su radna tijela i Statut prilagođen novom zakonu, nakon čega se pristupilo izboru prvog direktora, pokazalo se direktorice.

Kadin je rođena Splićanka, ali se kao zadarska studentica vezala uz Silbu, na kojoj je provela brojne kulturne, umjetničke i edukativne projekte. Glavna je producentica, autorica i koautorica projekata udruge Mavena, kroz koju su odrađene mnoge zanimljive originalne ideje poput DIY novina Crtice s otoka, prirodno proizašlih iz istoimenog bloga na web stranicama, a svoje desetogodišnje iskustvo na SIlbi sabrala je u knjizi BOOK of SEA.

Pokrenula je i Garbage Epic Art, umjetničku koloniju kojom se svake godine pred početak turističke sezone očiste silbenske plaže od otpada nanesenog morem tijekom zime, a reciklažom otpada se stvaraju novi umjetnički predmeti, instalacije, instrumenti i uporabni predmeti, koje zatim prezentiraju u obliku izložbe, aukcije, koncerta, akcije i/ili buvljaka. Pokrenula je i ekološku platformu SOS Silba Off Season, preko koje izvan sezone dovodi stručnjake koji mještane educiraju o reciklaži otpada, obnovljivim izvorima energije i zero waste pokretu, kao i SILBA VIVA projekt, posvećen starijoj generaciji otočana, kojima se organiziraju kreativne, ekološke i društvene aktivnosti te dugoročno smanjuje potreba za odlaskom na skrb obitelji ili u socijalne ustanove.

- Mene je uvijek više zanimao rad s lokalnim ljudima koji cijele godine žive na otoku i s otokom, nego zabava posjetiteljima u sezoni, makar Silba ima jednu lijepu i specifičnu situaciju. Nema masovnog turizma, hotela ni kampova, ljudi koji borave na Silbi mahom imaju kuće tu i dolaze već desetljećima pa i generacijama, mnogi od njih, kao i ja, nepovratno zaljubljeni u ovaj mali otok usred pučine, rekla je Kadin jednom prilikom medijima, a na našu zamolbu da najavi svoj rad odgovorila je da bi o njemu radije kad sezona završi, da se vidi što je učinjeno.

Prvi projekt koji je pokrenula na Silbi još 2010. godine, a koji je izrastao iz radionica sa djecom je Silbensko kulturno ljeto, koje ove godine, nakon dvije godine korona-pauze, kreće opet u punom izdanju, a najavi detaljnog kulturno-umjetničkog, i zasigurno ekološkog, programa na Silbi ovo ljeto, nadamo se uskoro.