Proteklog vikenda, policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu kontrolirali 511 vozila i vozača, a poduzeli su 189 represivnih mjera .

Tijekom provođenja kontrole prometa alkotestirano je 112 vozača, od kojih je 12 bilo pod utjecajem alkohola, dok je temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirano i 69 vozača zbog prekoračenja brzine, 12 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji, 16 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, jedan vozač zbog odbijanja testa na droge itd. Iz prometa je isključeno 19 vozača i 1 vozilo. U tom se vremenu dogodilo 18 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže te je pet osoba lakše ozlijeđena.

Najveću koncentraciju alkohola u krvi policijski službenici izmjerili su u petak, 27. svibnja u 23.14 sati u Zadru na Obali kneza Branimira, kada su prilikom kontrole prometa zatekli 46-godišnju vozačicu koja je upravljala mopedom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem 1,99 promila. Vozačica je isključena iz prometa i smještena u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je sankcionirana zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Iz prometa je isključen te prekršajno sankcioniran i 24-godišnji državljanin Njemačke, kojeg je policija zatekla u prometu u nedjelju, 29. svibnja u 02.51 na državnoj cesti DC-106 na Pagu, a koji je upravljao automobilom njemačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,95 promila.

Policija će i tijekom narednih dana, kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu" (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima kao i prema mladim vozačima.