Hrvatski maslinari mogu početi slaviti uspjeh postignut na najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2022. World Olive Oil Competition u New Yorku. Hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, opet su briljirali i sa 96 odličja (69 zlata i 27 srebra) na najvećem i najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja osvojili 3. mjesto ili, kako bi rekli sportaši, brončanu medalju.

Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su ukupno 11 nagrada na natjecanju u New Yorku, od toga 7 zlatnih i 4 srebrne medalje. Zlata su osvojili Lepur (2) , Bovan, Plastić, Lalin, Vulin i Morović, a srebra dr. Vlatković (2) , Škopić i OPG Ko-Milfa

"Treći smo na svijetu. To je najveći uspjeh do sada", prokomentirao je Tomislav Duvnjak upravo objavljene rezultate pristigle iz New Yorka.

Duvnjak je, inače, voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama koji je i ove godine koordinirao slanje maslinovih ulja iz Dalmacije na natjecanje u New York.
Ispred Hrvatske su samo Italija (158 medalja) i Španjolska (128), zemlje koje su ujedno i najveći proizvođači maslinovog ulja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Po kvaliteti maslinovog ulja iza Hrvatske su ostale Sjedinjene Američke Države (94 medalje), Grčka (79), Turska (65), Portugal (35)...

S ukupno prijavljenih 112 ulja i osvojenih 96 nagrade Hrvatska ima najveći postotak uspješnosti (86 %) od svih zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem 2022 NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku. Naravno, ne računajući Bosnu i Hercegovinu koja je prijavila samo jednu robnu marku, onu Mirka Škegre iz Ljubuškog, koja je po peti put za redom osvojila zlatnu nagradu.

Po uspješnosti i kvaliteti hrvatska maslinova ulja su najbolja na svijetu. Bolja i od dvije maslinarske velesile Italije i Španjolske koje su osvojile više medalja i temeljem toga zauzele prvo, odnosno drugo mjesto, ali sa manjim postotkom uspješnosti u odnosu na broj poslanih uzoraka ulja na natjecanje u New York.

Zanimljiv je i komentar dr. Ivice Vlatkovića, predsjednika Udruge maslinara Zadarske županije, kojega prenosi Agroklub:

- Trud i rad hrvatskih maslinara, naših djedova nije bio uzalud. Mnogi od nas su na njihovim temeljima posadili nove masline i ostvarili uspjehe, rekao je Vlatković i dodao što je odgovorio francuski enolog kada su ga upitali u čemu je tajna uspjeha francuskih vina?

- Tajna je u tradiciji. Jer, tradicija je eksperiment koji traje i prenosi se na naraštaje koji ga usavršavaju, poručio je dr. Vlatković.