Na jučerašnjem okruglom stolu u Kneževoj palači pod nazivom "Ima li Zadar socijalni program?" okupili su predstavnici udruga i korisnici mjera koji su iznijeli svoje prijedloge i mišljenja o tome kako unaprijediti postojeću Odluku o socijalnoj skrbi. Na raspravi su sudjelovali i Ljubica Katušić iz Centra za socijalnu skrb, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša u ime predlagatelja.

- Mi smo u proceduru za Gradsko vijeće Grada Zadra uputili izmjenu dopune Odluke o socijalnoj skrbi. Pošto je to opći akt, potrebno je odraditi jednomjesečno javno savjetovanje. U sklopu tog savjetovanja odlučili smo organizirati okrugli stol gdje smo pozvali sve Udruge koje se sufinanciraju, pa čak i one koje se ne sufinanciraju, te sve institucije i ustanove koje se bave ovom tematikom, da iznesu svoje prijedloge kako bi svi dobili priliku u javnosti iznijeti svoje probleme. Prijedloge ćemo po završetku javnog savjetovanja ukomponirati u novu Odluku o socijalnoj skrbi, rekao je gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša koji se nada da će se već postojeći amandmani Akcije mladih, mahom socijalnog karaktera, na ovaj način primijeniti i sufinancirati. 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić osvrnuo se na malene brojke (11, 5 milijuna ili 1,6% ukupnog proračuna, op. a.) rezervirane za socijalni program, ali i činjenicu da se na raspravi, unatoč najavi, nisu pojavili predstavnici Grada Zadra.

- Socijalne politike ne smiju biti izraz birokratizirane svijesti, već politike u kojima se očitujemo kao humana bića. Humana bića ne mogu prema osobama koje se nalaze u potrebama odgovarati na birokratski način. Interesantno je kako nitko od izvršne vlasti danas nije s nama, niti gradonačelnik niti pročelnici, istaknuo je Vučetić.

Filip Jadrijev (Udruga tjelesnih invalida), Ante Armanini (Udruga za autizam Zadar), Doris Bailo (Cukrići), Suzana Periša (Udruga Down sindrom Zadar), Marta Pleško (Udruga slijepih Zadarske županije), Maja Hrnčević (Obrt Dadilje) i Miki Savić (Udruga ososba oštećena sluha) iznijeli su probleme s kojima se članovi njihovih udruga susreću u svakodnevnom životu.

Ante Armanini iz Udruge za autizam Zadar tako istaknuo je kako pri sadašnjoj Odluci, pravo na besplatni javni prijevoz imaju članovi samo nekih Odluka koje se u njoj navode. 

- Zanima me po kojem ključu su te Odluke određene, ali i zašto moraš biti član neke udruge da bi imao pravo na besplatan gradski prijevoz, ako si osoba s invaliditetom?, pita se Armanini. 

Svoja iskustva u zapošljavanju osoba s invaliditetom i fizičkim barijerama u njihovoj svakodnevnici (kulturne ustanove, škole pa čak i Gradska uprava nisu prilagođene osobama s invaliditetom!) iznio je Filip Jadrijev, dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida, dok je tajnik Udruge osoba oštećena sluha Miki Savić istaknuo problem nedostatka logopeda u zadarskim školama.

Nacrt prijedloga o izmjeni i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi na javnom savjetovanju je do 6. lipnja, do kada svi zainteresirani mogu uputiti svoje primjedbe i prijedloge.