DORH je obustavio postupak protiv direktora KK Zadar Željka Žilavca, koji je pokrenut nakon što su nadzornici i gradski vijećnici Ante Rubeša i Enio Meštrović javno obznanili sumnje u netransparentno i nezakonito trošenje sredstava kluba.

Naime, Rubeša je kao predsjednik Nadzornog odbora kluba otkrio visoke iznose koji su isplaćeni za smještaj košarkaša od 10. kolovoza do 29. rujna prošle godine, te iznio sumnje da direktor Žilavec na sebe troši novce na potrošačkoj kartici trgovačkog lanca koji je kao sponzor klubu stavio na raspolaganje 152 tisuće kuna.

- Tijekom izvida zatraženo je očitovanje direktora KK Zadar Željka Žilavca u odnosu na inkriminirane okolnosti iz javne objave o nezakonitosti postupanja, a isto tako Služba kriminalističke policije izuzela je svu potrebnu dokumentaciju iz Košarkaškog kluba Zadar vezanu uz objavljene nezakonitosti direktora Košarkaškog kluba Zadar. Analizom izuzete dokumentacije i očitovanja Željka Žilavca Služba kriminalističke policije Policijske uprave zadarske nije utvrdila osnovu sumnje da bi Željko Žilavec počinio neko od kaznenih djela koje se progoni po službenoj dužnosti, a isto takvo stajalište zauzelo je i ovo državno odvjetništvo, zbog čega je obustavljeno daljnje postupanje u našem predmetu, rekao nam je Denis Sokol, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.

Policija nije zatražila očitovanje Meštrovića i Rubeše koji je preko medija istaknuo kako oni nikoga nisu prijavili niti su pričali u kontekstu kriminala, već su samo iznijeli svoje sumnje u netransparentno poslovanje.

Financije u klubu tako neće ponovno biti predmet sudske rasprave, no direktor Žilavec ipak ubrzo ide na sud zbog drugog slučaja starog godinu dana. Radi se o kršenju epidemioloških mjera, odnosno puštanju navijača u dvoranu Krešimira Ćosića zbog čega je Zadar na vrhuncu epidemije koronavirusa bio na naslovnicama medija.

Žilavca se sumnjiči da kao direktor i odgovorna osoba kluba nije poduzeo potrebne mjere radi sprječavanja i suzbijanja nereda na sportskom natjecanju te da je postupao suprotno odluci Stožera civilne zaštite RH kojom je naloženo da se sportska natjecanja mogu održavati samo bez gledatelja. Policija je u lipnju prošle godine protiv njega podnijela optužne prijedloge zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U slučaju osude, Žilavec bi morao odstupiti s mjesta direktora jer striktni Zakon o sportu propisuje kako osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu ne može biti ovlaštena za zastupanje kluba. Nakon osvajanja titule prvaka Žilavec je rekao kako je svjestan mogućih posljedica, ali "vridilo je". Tek nakon godinu dana predmet je došao do suda na kojem su tako dug protek vremena pravdali promjenama, odnosno smanjenjem broja sudaca na Prekršajnom odjelu. Kad je suđenje napokon trebalo početi, Žilavec je zatražio odgodu ročišta zbog pripreme obrane koju će iznositi 3. lipnja.