U prostorima Gradske knjižnice Benkovac održana je završna konferencija za javnost i medije u sklopu projekta „Razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Grada Benkovca".

Davorka Krnčević, ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca i Intervencijskog plana Grada Benkovca, kazala je kako je ovaj projekt jedan od važnih projekata koji doprinose sveukupnoj izgradnji prostora Grada Benkovca. 

- Grad Benkovac bez uređene i izgrađene turističke infrastrukture nije bio u mogućnosti otkriti javnosti i turistima sve potencijale koje ima na svom prostoru. Ovaj projekt ide korak dalje u tom otkrivanju skrivenog blaga Bukovice i Ravnih kotara, istaknula je Krnčević.

Kako je okupljenima pojasnila voditeljica projekta Jasna Babić, projektom je uređeno i trasirano 6 biciklističkih ruta ukupne dužine 230,20 km, te izgrađeno i opremljeno 18 odmorišta. 

- Na odmorišnim točkama postavljeni su informacijski paneli, servisni stalci za bicikla, klupe i stolovi, pergole te izgrađeni vidikovci, a na nekima su obnovljeni i suhozidi. Sve su rute označene prometnom i biciklističkom signalizacijom te informativnom signalizacijom kulturno povijesne i prirodne baštine. dodala je Babić.

Krajnji korisnici ovoga projekta supoljoprivrednici, kućanstva, posjetitelji i turisti - ljubitelji sporta i avanturizma, razgledavanja kulturnih znamenitosti, ljubitelji vina te lokalne gastronomske ponude, stanovnici Grada Benkovca i okolice: djeca, mladež, odrasli - ljubitelji šetnje i vožnje biciklom, izletnici, vinari i podrumari.

Završetkom projekta i njegovom implementacijom u život lokalne zajednice očekivani rezultati će svakako biti povećanje kvalitete života stanovnika na području kroz koje prolaze rute, kvalitete turističke ponude, broja turista, turističke potrošnje na području ruta i prihoda od turističke pristojbe te veća stopa zaposlenosti i vrijednost nekretnina u okruženju.

Ovaj projekt je dio intervencijskog plana Grada Benkovca 2017.-2023, a vizija je učiniti grad ugodnim mjestom za život, poduzetnicima prilikom za ulaganje, a turistima privlačnim za posjećivanje. Ukupna vrijednost projekta je 2.886.168,85 kuna, od čega su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 2.308.935,08 kuna.

Razdoblje provedbe projekta bilo je od 7. rujna 2020. do 31. svibnja ove godine. Građevinsko obrtnički radove i opremanje izvodila je tvrtka PRVI TREPTAČ d.o.o. iz Splita. Projektant je bio AG PLANUM d.o.o. iz Zagreba, dok je stručni nadzor bio povjeren poduzeću GIN - COMPANY d.o.o. iz Zadra.