Na Sveučilištu u Zadru danas je otvoren dvodnevni znanstveni skup: „Dr. Franjo Tuđman - povjesničar i državnik", kojega organiziraju odjeli za filozofiju i povijest Sveučilišta u Zadru te Hegelovo društvo Zadar. U uvodnoj riječi pročelnik Odjela za filozofiju izv. prof. dr. sc. Marko Vučetić rekao je kako on nije imao prilike, poput nekih sudionika, upoznati Tuđmana osobno, pa njegovom radu može pristupati samo kritički.

- Simpozij nije jednoobrazan, a mi nismo sektaško društvo. Demokratizacija je kada se čovjek bori za vlastiti povijesni svijet i temeljni razlog zbog kojega sam odmah prihvatio da budemo suorganizatori je da promišljamo svijet i povijesne osobe u duhu vremena, iz kuta određenih filozofija. Radujem se svim izlaganjima, pa tako i svome, rekao je Vučetić.

Izlaganje o Tuđmanu kao državniku u vrijeme stvaranja novog svjetskog poretka, a radi se o vremenu nakon pada Berlinskog zida, održao je prof. dr. sc. Jure Zovko, predsjednik Hegelovog društva Zadar. S Tuđmanom se nalazio u više navrata, bio s njim na večerama, a odluku o njegovom imenovanju zamjenikom ministra potpisao je sam Tuđman.

- Mirovna revolucija u kojoj se urušio totalitarni sustav u Njemačkoj, a virus se proširio po cijeloj Istočnoj Europi, po mom sudu je najsvjetliji trenutak čovječanstva. Nažalost, u bivšoj SFRJ nije prošlo bez ratnog sukoba a zanimljivo je vidjeti kako se Tuđman, od čovjeka prema kojem su animozitet imali i Madeleine Albright i Peter Galbraith i Richard Holbrooke, na čelu države čiju samostalnost nisu htjeli SAD, Velika Britanija, a i čak je Vatikan imao rezerve, prometnuo u glavnog partnera State Departmenta, rekao je Zovko.

Velika promjena bila je dolazak Billa Clintona na mjesto predsjednika, a jedan od temelja njegove politike bila su ljudska prava. Stanje u SFRJ smatrao je kršenjem ljudskih prava te nije vidio problem u tome da se Hrvatska osamostali. Veliku ulogu u provedbi Oluje imalo je prijateljstvo tadašnjih ministara obrane na obje strane, Gojka Šuška i Williama Perryja.

- Zahvaljujući Tuđmanovoj mudroj politici postavljen je kamen temeljac za ulazak u europske integracije. Jugoslavija i demokracija po mome sudu nikada nisu bili kompatibilni pojmovi. Zasluga prvog predsjednika Franje Tuđmana bila je u etabliranju demokracije kao životne forme koja nas je vratila u okrilje demokratskoga civiliziranog svijeta te NATO saveza, koji je od osnutka 1949. godine štitio demokratske države od pošasti totalitarizma, rekao je Zovko.

Nakon njegova izlaganja su održali kapetan bojnog broda u mirovini Ivica Mandić, doc. dr. Gordan Akrap, izv. prof. Alan Labus i izv. prof. dr. Ante Bralić. Sutra ujutro župan Božidar Longin održat će prezentaciju „Važnost predsjednika Tuđmana za stvaranje hrvatske države i njegovi najznačajniji kontakti sa Zadarskom županijom", nakon čega će izlagati izv. prof. Marko Vučetić, prof. dr. Predrag Šustar, izv. prof. dr. Ivan Čulo i izv. prof. dr. Zlatko Begonja.