Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra sudionik je zanimljivog Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom Facing arts together koji uključuje mobilnosti za nastavnike i učenike. U projekt su uključene još škole koje obrazuju učenike na području umjetnosti, vizualnih umjetnosti i dizajna iz Slovačke, Češke i Litve. Fokus projekta je na likovnoj umjetnosti, materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini pa tako sve škole imaju zadatak pripremiti četiri kratka dokumentarna filma o lokalnim umjetnicima.

Također, projektom se želi postići uvid u razvoj školskih kurikuluma srednjih umjetničkih škola uključenih u projekt kroz detaljno proučavanje školskih kurikuluma škola partnera te takozvanim „job -shadowing-om": praćenjem i promatranjem rada kolege u školi domaćina za odabrane stručne predmete kao i praćenjem načina ocjenjivanja učeničkih radova.
Na svakoj mobilnosti učenici istražuju četiri društvena problema ( zlostavljanje, rasizam, prijetnje, stereotipi) a zatim stvaraju likovna djela upotrebom fotoaparata i digitalnih alata. Na kraju svake mobilnosti predviđena je izložba radova za sudionike i publiku.

Prva mobilnost za stručno usavršavanje nastavnika odvila se je od 7. do 9. ožujka u Svidniku u Republici Slovačkoj u školi po nazivom Stredna priemyselna skola Svidnik, dok je druga bila namijenjena nastavnicima i učenicima u Češkoj Republici u Česky Krumlovu u školi SUPŠ sv. Anežky České od 4. do 8. travnja. Nastavnici i učenici vratili su se s izuzetno pozitivnim dojmovima, obogaćeni novim iskustvima.

U rujnu će Škola primijenjene umjetnosti i dizajna biti domaćin učenicima i nastavnicima iz škola sudionica projekta kada će uz radni dio projekta predstaviti svoju školu, grad i županiju.

- Nadamo kako ćemo svi po završetku ovog projekta biti bogatiji za nove spoznaje, iskustva i neka nova divna prijateljstva, poručuju iz ŠPUD-a.