Spoj Puta Biliga na zadarsku obilaznicu ostat će i preko ljeta zatvoren za sav promet. U Hrvatskim cestama, koje su investitor rekonstrukcije te crne prometne točke, potvrdili su nam kako neće biti prekida radova tijekom turističke sezone tako da na snazi ostaje trenutna regulacija prometa.

Naime, kako ne bi mogli otvoriti cijelu cestu, razmišljalo se o otvaranju jednog prometnog traka no zaključeno je kako bi takvo polovično otvaranje dionice donijelo više problema izvođaču nego koristi vozačima. Iako preusmjeravanje prometa dovodi do povećanih prometnih gužvi na drugim dionicama, daleko je to od prometnog kolapsa, pa je ocijenjeno kako trenutno prometno rješenje nije loše. Preostaje vidjeti kako će se ono pokazati na vrhuncu turističke sezone. Slika koja bi zasigurno potpirila bijes vozača bila bi prazno gradilište. Danas smo na njemu zatekli tek dvojicu ljubaznih radnika, no u HC-u ističu kako se radovi zasad odvijaju prema planu. Odrađeno je nešto manje od 30 % posla, a trenutno se rješavaju detalji poput prilagođavanja pozicije dijela zida čime žele olakšati ulaz većim dostavnim vozilima u Pridrašku ulicu. Izazov su predstavljali i nepravilno spojeni priključci, ali i očuvanje rubova atomskog skloništa koje se nalazi ispod te površine.

- Ugrađene su cijevi za odvodnju i postavljeni šahtovi te su na sustav spojeni kućni priključci. Potporni zid na istočnoj strani Puta Biliga je pri kraju, a betoniranje potpornih zidova središnjeg razdjelnog pojasa je u tijeku. Nakon završetka potpornih zidova izvest će se nasipavanje istočnog dijela ulice. U tijeku je i izvođenje radova na sustavu vodoopskrbe, a projektom je predviđeno prespajanje postojećih priključaka. Kako bi to izveli potrebno je prvo izvesti privremeni priključak kako bi potrošači imali vodu dok se novi ne završi. Nakon toga se kreće s postavljanjem plinskih instalacija, rekli su nam u HC-u.

U rujnu se planira proširiti obuhvat radova na državnu cestu D306 (Ulicu Hrvatskog sabora). Posao vrijedan 6,4 milijuna kuna izvodi zajednica firmi, Kruševo-put, zagrebačka Ingra i Mežnar građevinske usluge iz Duge Rese. S obzirom na objektivno predug rok od godinu dana, računajući od ožujka, u HC-u se nadaju da bi ovim tempom radovi ipak mogli biti gotovi do kraja godine. 

Podsjetimo, novi spoj bit će semaforizirano T križanje koje će imati lijevi skretač iz pravca istoka (Supernova centra), dok će u ulaznom smjeru (Ulica Put Biliga) imati dvije trake koje će biti izdignute u nivelaciji u odnosu na silazni trak.