Na Sveučilištu u Zadru danas se održava prva konferencija o dalmatinskoj poljoprivredi „Dalmatinka", na kojoj se raspravlja o pet tematskih cjelina koje obuhvaćaju poljoprivrednu strategiju, mediteranske kulture, hrvatsko ribarstvo i mlade poljoprivrednike.

Statistike pokazuju povećanje broja onih koji se bave putem obiteljskih gospodarstava poljoprivredom u Dalmaciji, a sve veći su potencijali povezivanja turizma i mediteranske poljoprivrede. Perspektive za mediteransku poljoprivredu su velike, kao i za bolje pozicioniranje proizvoda, o čemu ćemo govoriti na konferenciji, istaknuo je u uvodu predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić.

Skup su pozdravili rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić, vodeći ljudi ustanova koje su združeno pokrenule studij Mediteranska poljoprivreda.

- Mediteran je klimatski najugroženije područje na svijetu, na kojemu će biti teško uzgojiti sirovinu, dobiti konačni proizvod. Kako odgovoriti na izazove? Jedino znanjem, jer neke stvari ne možemo promijeniti. Vi se pod krovom možete prilagoditi, ali ne možete maslini i lozi reći da je u ovo vrijeme već 32 stupnja. Izazovi su sve veći, vrijeme koje dolazi više nije vrijeme lanaca duge opskrbe, kad bi roba bila navečer ubrana u Španjolskoj a ujutro kod nas. Brat će se kao nekada iz Ravnih kotara, meseo se neće uvoziti iz Južne Amerike nego iz Like, lanci kratke oprskrbe su budućnost. Hrana postaje teško oružje, istaknuo je dekan Kisić.

Nazočnima su se obratili zamjenik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, dožupan Šime Vicković, a videolinkom iz Sabora i zastupnica Marijana Petir. Ante Mišura predstavio je mjere koje pomažu održivosti ribarstva, a svoja saznanja o mediteranskoj poljoprivredi u nastavku su iznijeli Tomislav Kos, Radoslav Bobanović, Manuela Plohl, Ante Madir, Daniel Segarić, Zdravko Barać, Lav Bavčević...

Ulaganje u znanje, održivi razvoj, transfer tehnologija, zelena transformacija i digitalizacija, neki su od odgovora kojima se može inspirirati interes, posebno mladih ljudi, za prepoznavanje uloga i šansi u tim procesima, istaknuto je na Dalmatinki.