Udruga "Eko-Zadar" poziva vas na predavanje o samoniklom jestivom bilju koje će se održati u prostoru multimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar 2. lipnja od 17 - 18:30 sati. Neda Bopsić, urednica FB stranice ZdravaTrava u nastavku opisuje tematiku koja će biti obuhvaćena predavanjem.

- Korištenje samoniklog, „divljeg" bilja u prehrani ima veoma dugu tradiciju u našem kraju. Nekada je to bila isključivo potreba u suhome kršu bez riječnih tokova, bunara slatke vode, zbog nemogućnosti uzgajanja povrća zbog ograničenih cisterni i vapnenastog, kamenitog tla... Danas treba razmisliti što zapravo jedemo. Ekološki uzgojeno povrće nije uvijek baš ono za što se deklarira, prave pijace izumiru - više je prekupaca nego uzgajivača, veliki prodajni lanci nude veliki izbor povrća i voća koje je preživjelo transport ponekad i sa druge strane Globusa, kazala je Bospić.

Predavanje se održava u sklopu projekta  pod nazivom Zelena transformacija - građanska participacija kojega provodi udruga "Eko-Zadar". Projekt je financiran temeljem javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu na poziciji Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku.