Prije tri dana održana je internetska prijava najbržeg prsta na Javni poziv za energetsku obnovu zgrada koja je počela u 9 sati, a prema službenoj informaciji iz resornog ministarstva, obustavljena je nakon 15 minuta.

Prema nekim od zadarskih sudionika koji su sudjelovali u toj utrci trajalo je minut, a prema drugima i 30 sekundi. No, tko će proći, znat će se tek iza 1. kolovoza do kada će, prema informaciji Ministarstva graditeljstva, trajati taj proces.

Putem sustava fondovieu (eNPOO) zaprimljeno je 235 projektnih prijedloga u ukupnoj vrijednosti od 600 milijuna kuna, a na raspolaganju je polovica tog iznosa za EU energetsku obnovu stambenih zgrada. Rang lista se ne formira po redoslijedu zaprimanja, nego po kvaliteti projektnih prijedloga, dali su do znanja u objavi Ministarstva graditeljstva.

Na ovaj natječaj bilo je preko 700 prijavljenih projekata.

- Nitko sa sigurnošću ne može reći da je prošao, kazao je Dubravko Burić, direktor Zadar stana koji je kao jedan od najvećih upravitelja imao pet pripremljenih projekata. Međutim, stanari, odnosno suvlasnici su od jednog odustali tako da su aplicirali s četiri, a jedan je za sada iznad crte.

Među pripremljenim projektima bila su i dva od pet nebodera. Uz pomoć EU subvencije iz prošlog natječaja obnovljen je jedan neboder. Taj natječaj je bio 2016. godine.

- I to je razlog zbog čega se nakupilo jako puno projekata. Natječaj najavljivan 2020. godine zaustavila je korona pa potres, a namjenski novac je preusmjeren. Mi smo morali ažurirati dokumentaciju i tražili smo preko udruge upravitelja da nam se refundiraju troškovi, kazao je Burić. Paralelno s EU energetskom obnovom, prema navodima direktora Zadar stana, sa stanarima obnovu uz pomoć kredita, kao što je primjer zgrade uz Malu poštu.

Jedan od dobitnika natječaja iz 2016. godine s vidljivim tragovima obnovljenih nebodera na Bulevaru bio je obrt za Stambeno gospodarstvo Čačić, koji je dobio preko 4,5 milijuna kuna za dvije zgrade na adresama Franka Lisice 4 te Ivana Zadranina 2.

Sada su aplicirali neboder u Ulici A. Starčevića za ukupno 9 milijuna, te zgradu u Ulici F. Lisice 2a,b,c,d. za 13 milijuna kuna. Iako su na najbržem prstu bili 430., direktor Antonio Čačić nada se da će proći kvalitetom projekta prema bodovanju kakvog su najavili iz resornog ministarstva. Razočaran je, naravno, modelom provedbe natječaja, ne samo zbog troška dokumentacije već izgubljenog vremena prema kojem je svakodnevno trebao potpisivati papire za javni poziv.

Jedan od najvećih upravitelja Tanker na natječaju 2016. godine nije sudjelovao kao ni Zadar stan.

Tanker je na ovom natječaju prijavio dva od 7 pripremljenih projekata, doznajemo od direktora Tankera Natka Ivkovića. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi preko 21 milijuna kuna, dok su planirana bespovratna sredstva u iznosu od preko 16,5 milijuna kuna.

- Prijavljeni projekti uključuju ne samo integralnu obnovu već i dubinsku obnovu zgrade, intervencije na tehničkim sustavima zgrada te ulaganja u obnovljive izvore enregije.Zbog prirode natječaja, odnosno tzv. metode „najbrži prst" naši projekti su ostali ispod ranga za evaluaciju, iako su prijavljeni u isto vrijeme kad vjerojatno i svi ostali projekti na razini RH. Unatoč tome, ostajemo optimisti da će se prijavljeni projekti ipak naći na razmatranju, jer je velik broj zgrada ostao uskraćen za bespovratna sredstva, te se nadamo da će se iznos bespovratnih sredstava dodatno povećati ili da se evaluiraju svi zaprimljeni projekti po prethodno definiranim kriterijima unutar samog Natječaja, napisao je direktor Tankera.

Jedan od tzv. malih upravitelja Nova suha prijavila je 23 projekta čija je ukupna vrijednost preko 80 milijuna kuna, procijenio je direktor Miloš Radulović.

- Prerano je o tome govoriti tko će proći, malo je novca a pozivi su rijetki. S obzirom na to da je iznos premašen, crta bi na kraju mogla biti podvučena ispod 100 projekta. Hoće li se među njima naći naša četiri, teško je prognozirati dok ne prođe bodovanje, kazao je upravitelj zadarske podružnice Nove suha sa sjedištem u Rijeci.