Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju i svečanom akademijom na brdu Križ danas će se obilježiti 30. obljetnica vojne akcije Jaguar, u kojoj je od 17. do 23. svibnja 1992. godine oslobođeno strateški važno brdo Križ iznad Bibinja, s kojega su okupatori granatirali Zadar. Neprijateljskim vojnicima presječena je komunikacija s ostatkom snaga, a nakon pokušaja zamjene smjene uništeni su tenkovi T-34 i BOV te kolona od pet kamiona, nakon čega se uporište predalo hrvatskim snagama. Nositelj borbenih djelovanja tijekom akcije Jaguar bila je 159. brigada, uz sudjelovanje dijela specijalne policije PU Zadar i topništva 112. brigade Hrvatske vojske.

Uoči 30. obljetnice akcije sinoć je u Kneževoj palači predstavljena knjiga "Vojna akcija Jaguar 1992.: arhivsko, medijsko i memoarsko gledište". U knjizi trojice autora, Josipa Čerine, Romana Domovića i Tomislava Šulja, kroz tri različita pristupa i perspektive donosi se detaljan prikaz tijeka akcije Jaguar, te posljedica i značaja akcije na tom području.

Prvi dio knjige sadrži detaljnu raščlambu događaja koji su neposredno prethodili akciji Jaguar kao i provedbe akcije koju su autori napisali, koristeći arhivsko gradivo srpskih snaga, prije svega 9. korpusa JNA. Posebnu vrijednost u prikazu i kronologiji akcije Jaguar autor je donio uspoređujući primarne arhivske izvore i relevantnu literaturu s iskazima sudionika akcije Jaguar koji se nalaze u posebnom dijelu knjige. Razumijevanju konteksta zbivanja te posljedica topničkoga djelovanja srpskih snaga tijekom akcije Jaguar po civilnim ciljevima u gradu Zadru i široj okolici doprinijeli su i dijelovi medijskih izvješća u vrijeme trajanja akcije koji su detaljno opisani u zasebnom, drugom dijelu knjige.

- U knjizi je obrađeno arhivsko gradivo, medijski prilozi koji su iz realnog vremena, i prikupljeni su iskazi od hrvatskih branitelja akcije Jaguar, istaknuo je sinoć jedan od autora Josip Čerina.

Treći dio knjige donosi iskaze 33 sudionika akcije Jaguar koje su autori prikupili krajem 2021. te predstavljaju vrijedno memoarsko gradivo popraćeno brojnim fotografijama koje su oni ustupili na korištenje.

- Iz knjige možemo iščitati jedan veliki entuzijazam hrvatskih branitelja koji unatoč mnogim problemima stišću obruč oko agresora. Zahvaljujući njihovoj akciji grad Zadar i cjelokupan promet Jadranskom magistralom napokon su postali sigurni, istaknuo je Tomislav Šulj.