Prije tri godine prijelomna vijest u Zadru bilo je otkriće „zadarske praonice novca" zbog koje su se na suprotnim stranama zakona pronašli nekadašnji pripadnici jedinice specijalne policije Poskoci, B.S. i I. K., bivši policajac i svjetski prvak u ju-jitsu V. I., vlasnik nekih od najpopularnijih zadarskih kafića i noćnih klubova T. Š., vinkovački poduzetnik Ž. S...

Do danas ovaj slučaj nije dobio svoj pravosudni epilog. Štoviše, osumnjičenici, njih ukupno 15, još nisu stigli ni do optuženičke klupe. Optužnica protiv njih podignuta je 20. svibnja 2021. godine, informirao nas je glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Denis Sokol. Slučaj je time preuzeo Županijski sud u Zadru pa nas je za više informacija uputio na njihovu adresu.

Njihova glasnogovornica, sutkinja Sandra Radanović, potvrdila nam je kako je u tijeku postupak radi odluke o potvrđivanju optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 20 okrivljenika. Naime, uz 15 fizičkih osoba tu je i pet pravnih osoba. No u postupku koji se vodi protiv njih nije se daleko odmaklo. Točno godinu dana otkada je predmet zaprimljen, na sudu još nije zakazana sjednica optužnog vijeća koje odlučuje o potvrđivanju optužnice.

- Zbog velikog broja okrivljenika (u postupku je dvadeset okrivljenika) postoje problemi oko dostave optužnice na odgovor za pojedine okrivljenike i to zbog nepoznate adrese na kojim se isti nalaze. Trenutno je u tijeku provjera njihovih adresa, pa čim se utvrde točne adrese i svim okrivljenicima dostavi optužnica na odgovor, bit će zakazana sjednica optužnog vijeća, istaknula je glasnogovornica suda.

Podsjetimo, riječ je o jednoj od većih afera u gospodarskom kriminalitetu u Zadru u kojoj je počinjena ukupna šteta od preko 12 milijuna kuna. Za 2,3 milijuna kuna oštećen je državni proračun, dok se 9,8 milijuna kuna odnosi na pribavljenu imovinsku korist. Modus operandi obuhvatio je osumnjičenike kao odgovorne osobe u različitim ugostiteljskim, građevinarskim, zaštitarskim i trgovačkim poduzećima kojih se tereti da su plaćali fakture za nepostojeće usluge, koje su im isporučivale fiktivne tvrtke, osnovane samo za tu svrhu.