Iz Zadarske nadbiskupije oglasili su se povodom novog napada na ženu od strane svećenika Domagoja Kelave. Zatražili smo ih da nam objasne zbog čega se Kelava i dalje nalazi u župi u Sukošanu nakon prvog incidenta, kada ga je policija privela zbog premlaćivanja 70-godišnje časne sestre.

- Zadarska nadbiskupija se konstantno oglušuje na naše pozive u pomoć. Poslali su novog svećenika koji održi misu, a Kelava je vraćen u župnu kuću kao da se ništa nije dogodilo. Nakon prethodnog incidenta, protjerali su časnu sestru koju su proglasili da ga je izazivala (pa je valjda zaslužila i gore), a njega su kao najpoštenijeg vratili nama, navodi se među ostalim u pismu koje su na adrese medija poslali župljani iz Sukošana.

Sumnjaju kako je Kelava zaštićen u svim sferama moći te navode kako se i sam hvali da ima podršku čelnika zadarske crkvene vlasti.

- Zašto ga Zadarska nadbiskupija nije prema kanonskom pravu kaznila, ako su rekli da će poduzeti mjere? Kakvo je to pravosuđe i organi zakona ako netko samo nekoliko dana nakon istražnog zatvora, ponovno recidivira i još gore, svirepo pokušava nanijeti teške ozljede. Što sad, gledati koja će žena slijedeća naići da iskazuje silu? Valjda je zaboravio Isusove riječi, tko se mača laća, od mača i gine!, poručuju mještani moleći medije za pomoć u situaciji koja je za njih neizdrživa.

Iz Zadarske nadbiskupije odgovaraju kako su poduzeli mjere. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zadarska nadbiskupija upoznata je s najnovijim događajem koji se, nažalost, zbio u ponedjeljak, 16. svibnja u župi Sukošan, gdje je don Domagoj Kelava sudjelovao u javnoj svađi i fizički napao mlađu žensku osobu.

Spomenutom svećeniku je nakon fizičkog napada na časnu sestru (26. travnja) oduzeta župnička služba, a po izlasku iz zatvora naloženo mu je da u najkraćem roku pripravi administrativnu primopredaju župe i pođe na liječenje.

Zadarska nadbiskupija izražava duboko žaljenje i ispriku prema žrtvi fizičkog napada kao i prema župljanima župe Sukošan.

Ujedno molimo oproštenje od same žrtve kao i od svih koji su ovim opetovanim sramotnim činom sablažnjeni i potreseni.

U duhu crkvenih propisa, don Domagoju je izdana zabrana vršenja svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata. Ponovljena mu je odredba da traži stručnu pomoć za liječenje.

Očekivano je ogorčenje javnosti na ovakav događaj koji predstavlja čin za svaku osudu, posebice što se radi o svećeniku koji ima biti uzor i primjer dobrog ponašanja.

Dok izričemo žaljenje i ispriku žrtvama nasilja, ovakve oblike postupanja najoštrije osuđujemo na svim razinama u javnom životu, institucionalnom, obiteljskom i uopće društvenom.