Maketa povijesne jezgre koja je Zadranima postavljena kao božićni dar na Muraju ostala je bez najvažnijeg eksponata - zvonika katedrale sv. Stošije. Uočila je to naša sugrađanka, novinarka u mirovini kada je brojala zadarske zvonike i bila zgrožena spoznajom da je netko uz pomoć pajzera iščupao onaj najveći i povijesno najvrjedniji zvonik koji je u sadašnjosti najljepši vidikovac za sve goste i posjetitelje Zadra.

Maketa je djelo akademskog kipara Damira Mataušića i nimalo jeftina da se takvo oštećenje djela od 1,2 milijuna kuna ne bi doživjelo kao huliganska devastacija.

Zašto se to događa u Zadru, a zbog čega maketa Dioklecijanove palače koja je već niz godina izložena netaknuta od strane onih koji imaju višak agresije u sebi?

Naime, nije to prva devastacija na Muraju koji još u preuređenom izdanju nije doživio dvije godine, a od prije pet godina je upisana na listu UNESCO-a. Sve je počelo s bacanjem kanta od corteza, nastavilo se šaranjem opreme, uništavanjem rasvjetnih tijela. Hoće li netko stati na kraj tome? Je li se policija uhvatila u koštac s urbocidom središta Grada. Jesu li gradske vlasti to od njih tražile kao što je to bilo u slučaju Pozdrava suncu? Ili su kamere rješenje za sve komunalne probleme?

Pročelnik Ante Ćurković dobio je od komunalnih redara informaciju o oštećenju makete. Nije mu jasno tko je to i iz kojih razloga mogao napraviti. To je toliko čvrsto, izliveno u bronci da bi netko iščupao zvonik bez da upotrebi "pajser", kaže Ćurković koji je nakon obilaska uočio i nestanak nekoliko stabala iz makete.

Pročelnik koji je vodio radove na preuređenju nove zadarske šetnice, konzultirat će se s autorima makete i vidjeti što će se i kako poduzeti na vraćanju zvonika.

Osim što treba staviti i gornju rasvjetu nad maketom, što je davno najavljeno iz gradske uprave.