Počinje potraga za kupnjom prvog 3d printera? Između sve raznolikosti koje nude 3D printeri, kupac se ponekad osjeća kao da ne razumije što točno bira. Kako to saznati i kako se odlučiti? Pri odabiru 3D printera morate obratiti pažnju na određene čimbenike. Koje značajke trebaju 3d printeri imati? Kako bi se odlučili za pravi izbor, pomoći će vam azurefilm.hr.

1. Prvi korak je, da se odlučite za tehnologiju 3d ispisa.
2. Ako želite dobiti najbolje i s najviše mogućnosti, procijenite svoje potrebe.
3. Koliko složene modele želite ispisivati na 3d printeru?
4. Sami morate odrediti popis mogućih materijala za tiskanje.
5. Obratite pažnju na dizajn 3d printera.
6. Ako ćete ispisivati ​​velike predmete i želite skratiti vrijeme ispisa, razmislite o promjeru i mogućnosti promjene mlaznice.
7. Veća debljina tiskanog sloja omogućuje kvalitetnije proizvode.

3d printeri

Došlo je vrijeme kada možete iskusiti visoku tehnologiju i svladati 3D ispis kod kuće, a cijene 3D printera sustigle su cijene prosječnih pametnih telefona. Nekoliko sati ispisa i već imate torbicu koja je savršena za vaš telefon. Uz pomoć 3d printera jednostavno zamijenite slomljene rijetke plastične dijelove u aparatima. Plastične dijelove i modele lako možete preuzeti na internetu, dok ih ne naučite modelirati sami.

3D printer je jedna od najrevolucionarnijih tehnologija u posljednjih nekoliko godina. Sada ga možete koristiti za ispis apsolutno svega, a glavno je da su tu pravi 3d filamenti.

FDM 3d printeri

Najčešći tip sa slojevitim slojem plastike su FDM 3d printeri. Zahvaljujući pokretnoj ispisnoj glavi u koju se u obliku štapića dovodi topljiva plastika, koja ekstrudira u tekućem obliku na tiskarski stol. Plastika se odmah smrzne jer u nju puše ventilator, a glava počinje istiskivati ​​novi sloj preko smrznutog.

Među amaterima je FDM 3d printer najpopularniji, a najlakše i najsigurnije ga je održavati. Plastični štap je mnogo jeftiniji od foto polimerne smole ili specijalnog praha. FDM 3d printeri obično sporije ispisuju ako ih koristimo s ostalim tehnologijama.

Profesionalni 3d printeri

Ne tako davno, profesionalni 3d printeri su bili ograničeni na divovske strojeve velikih razmjera i predstavljali su velik financijski zalogaj. Sada je dostupno više opcija, dostupan je širok raspon pristupačnih opcija s visokim performansama. Tako su prošla vremena kada su 3D printeri ispunjavali cijelu prostoriju, jer sada postoji mnogo profesionalnih 3D pisača koji su jeftiniji i mnogo manje veličine.

Profesionalni 3d printer omogućava rezultat, koji je izvrstan i točan. Veoma su kompaktni, obično imaju veliki radni volumen i sposobni su ispisivati ​​na razne industrijske materijale (filamenti), uključujući polikarbonat, polipropilen, filamente od ugljičnih vlakana, najlon i mnoge druge.

Profesionalni 3d printer je jednostavan za korištenje i sposoban za proizvodnju funkcionalnih prototipova i dijelova. Kada tome dodamo značajke pouzdanosti, imat ćete jedan robustan stroj za pravi rad. Ipak, sve ovisi o modelu koji odaberete.

Što se može ispisati s 3D printerom?

Budućnost je već došla: ako nešto ne možete kupiti, možete jednostavno ispisati.
Uz 3d printer možete ispisati praktički većinu materijalnih stvari. Ispisati možete jedinstvene stvari, poput bižuterija, torbice za telefone, podmetače za čaše, plastične alate, pribor za jelo, boce, rezervne dijelove, čak i hranu te mnogobrojne druge predmete.