Vodovod Zadar sklopio je gotovo 30 milijuna kuna težak ugovor kako bi se napokon maknuo s vrha neslavne liste gubitaša vode u Hrvatskoj.

Neslavno je završio i njihov prvi ugovor sklopljen prije četiri godine s tvrtkom Centrogradnja, koja je za isti posao tada tražila 19,8 milijuna kuna. Prema riječima direktora Vodovoda Tomislava Mateka, odradili su svega 400 tisuća kuna i otišli u stečaj. Vodovod je nakon toga pripremio novu natječajnu dokumentaciju s novom procjenom od 25 milijuna kuna. Kako cijene rapidno rastu, i ona je premašena.

- Cijena ponude ponuditelja IMGD veća je od procijenjene vrijednosti nabave za 4,4 milijuna kuna te će se sukladno sklopljenom okvirnom sporazumu ugovori o javnoj nabavi radova sklapati u skladu s osiguranim sredstvima, navodi se u obrazloženju odluke kojom je za implementaciju sustava upravljanja gubicima vode izabrana jedina firma koja se javila na natječaj. Riječ je o samoborskoj firmi IMGD osnovanoj još 1991. godine.

S njima je potpisan okvirni sporazum za razdoblje od 3 godine tijekom kojeg se predviđa sklapanje pojedinačnih ugovora. Složeni posao, među ostalim, obuhvaća utvrđivanje „nultog" stanja gubitaka u sustavu, izgradnju mjernih okana, sanaciju mjesta curenja na ukupno 500 lokacija, ugradnju telemetrijskog nadzora, dodatne opreme te uspostavljanje sustava daljinskog nadzora kao i edukaciju službenika Vodovoda koji će raditi na novom sustavu.

Kako je navedeno u tehničkom opisu posla, situacija s gubicima vode u vodoopskrbnom sustavu Zadar je vrlo ozbiljna, čemu svjedoči podatak kako je neprihodovana voda u 2016. godini iznosila je gotovo 19 milijuna m3, tj. 66% od zahvaćene količine vode. Najveći dio izgubljene vode generira se na području grada Zadra i prigradskih naselja Bibinje i Sukošan.