Na Trgu Petra Zoranića jutros je počelo šesto, "light" izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala, koji će do nedjelje posjetiteljima nuditi morske specijalitete i lokalna vina, a u večernjim satima i glazbu uživo. Manifestaciju je svojim cooking showom otvorio chef "Trattorie Mediterraneo" Robert Pinto, zajedno s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i učenicima Srednje škole Biograd. Prvi znak je bio isključivo u znaku tradicije.

- Danas ćemo spravljati jednostavna jela od tune i srdele na nekoliko načina. Želimo oživjeti stare tradicije čuvanja hrane, iz doba kada nismo imali hladnjake. Kada bi ulovili tunu nisu ju mogli pojesti svježu, pa bi se ona dijelila rodbini i sumještanima, jedan dio bi se ispekao, od drugoga napravio brudet, a ostatak bi se marinirao kvasinom, lovorom, kapulom... Ja u to dodajem još neke začine, smanjujem količinu kvasine da ne "ubije" meso, već dodajem više bijelog vina i drugih sastojaka, rekao je jutros Pinto.

Specijaliteti koji su danas prezentirani jeli su se u mnogim dijelovima Dalmacije, a jedan od Pintovih marinada spremljena je po receptu njegove none.

- Moramo raditi na tome da na stolovima bude što više plave ribe, zbog njezine dostupnosti i dobrog učinka na naše zdravlje. Svi su navalili na brancine i orade, a zaboravili srdele, inćune, papaline, kaže Pinto.

Kako je manifestacija krenula, tako su se prvi gosti gurali oko kućice s bonovima, jer se za mali novac moglo pojesti jelo vrhunskih zadarskih chefova. Osim gastronomskog zadovoljstva tu je bilo i ono humanitarno, jer sav prihod od bonova za jelo (25 kuna) i napitaka (10 kuna) ide za potrebe Lige protiv raka i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Osim Trattorie Mediterraneo ponudu je prezentirao restoran Kornat, s atraktivnim jelom od tune s bobom i artičokama.

- Očekujemo da ljudi izađu i vrate se na početne postavke nakon pandemije. Festival je u nešto manjem izdanju ali nismo žečjeli izgubiti ovu tradiciju te ćemo se vrlo brzo početi pripremati za sljedeće izdanje u ožujku ili travnju. Posebno nam je važno što su tu naši učenici, kojima želimo omogućiti da steknu različita iskustva kako bismo imali dovoljno kvalitetnih kadrova u turizmu, rekao je prilikom otvaranja direktor TZ Zadar Mario Paleka.

Učenici tradicionalno donose najviše veselja na ovakve manifestacije, bilo da se radi o slastičarima ili onima koji već rade ozbiljan posao uz svoje chefove, a u HTUŠ Zadar to su Renato Kraljev i Mirko Poljak.

- Drugi put sam na ovakvom festivalu i mogu reći samo najbolje. U kuhinji puno naučimo ali nam nedostaje ova komunikacija s ljudima. Kako koja manifestacija dođe, tako i mi učimo o novim namirnicama, bilo da je riječ o Meat me ili Tuna, Sushi & Wine Festivalu, kaže David Ramov, koji kaže da je kuharstvo izabrao jer voli taj posao te će u njemu sigurno ostati.

U gastro programu sudjeluju i zadarske vinarije Degarra, Fiolić i Kraljevski vinogradi, a u ponudi će biti i Ožujsko pivo. Maraska je osigurala svoja pića za koktele koji će se pripremati za vrijeme trajanja Festivala. Na Trgu Petra Zoranića otvorena je izložba fotografija Jose Špralje i njegovog unuka Jeana Marca Saridnija pod nazivom „Tuna", koja je prvi put postavljena još prije 20-ak godina, a u atriju palače Cedulin izložba fotografija Danijela Kolege „Ravnoteža".