Hoće li Grad Zadar imati dovoljno novca u proračunu ako se ne realizira prodaja zgrade HAK-a za osam milijuna kuna, čemu se jako protive vijećnici vladajuće većine? Novca će uvijek biti dovoljno da se konstrukcija zatvori, ali neke aktivnosti i projekti, kako ističu i gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za financije Ivan Mijolović, morat će se otkazati. Oni koji su odmah početkom godine dobili cijeli iznos, poput KK Zadar, ne trebaju strahovati, no pitanje je tko ostaje "kratkih rukava".

Jedna od zamjerki vijećnika bilo je financiranje prometnica uz novo stambeno naselje na Vitrenjaku. Ante Rubeša kazao je kako su neke stavke u proračunu ionako samo zbog kasnijih akrobacija u proračunu, pa jer kao primjer naveo uređenje Ulice Stanka Vraza, koja je svake godine u proračunu a na kraju se ne uredi. Na drugu stranu, rekao je, i u ovakvom proračunu pronalaze se tri milijuna kuna za cestu ispod stambenog kompleksa na Vitrenjaku.

Grada Zadar danas je, nakon javnog savjetovanja, objavio natječaj za izgradnju prometnice na području UPU Vitrenjak I - zapad, faza I i II. Prema njemu građani će financirati izgradnju prometnice na području Vitrenjaka uz stambeno naselje koje gradi tvrtka Real Value. Iz gradskog proračuna za cestu koja će spojiti Ulicu Vladana Desnice sa sjevera i Trpimirovu obalu kod marine Borik na jugu, te time omogućiti pristup stambenom naselju, Grad Zadar planira izdvojiti 2,8 milijuna kuna plus PDV, odnosno preko 3 milijuna kuna, a tek treba vidjeti kolike će biti ponude građševinara.

Uobičajeno je da se ovakvi zahvati financiraju iz komunalnog doprinosa investitora, pa smo u Gradu provjerili hoće li se njime uspjeti financirati prometnice.

- Na obradu su prispjela četiri zahtjeva za izračun komunalnog doprinosa investitora Real Value d.o.o. na tom području. Tri postupka su okončana rješenjem o komunalnom doprinosu i investitor je svoju obvezu po tim rješenjima podmirio. Riječ je o iznosima od 708.757,58 kn, 806.033,29 kn i 629.042,51 kn, dok je četvrti zahtjev u obradi, odgovorili su nam iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo.

S obzirom da je do sada "ubrano" 2,14 milijuna te da treba sjesti još jedna rata, komunalni doprinos na kraju će biti dovoljan ili blizu dovoljnog za građenje prometne infrastrukture.