U sklopu projekta Grow Green danas su posađene 33 platane na području Crvenih kuća, u ulici Ive Mašine. Uz pomoć djelatnika tvrtke Nasadi i učenika Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Grad Zadar je kao partner u projektu nabavio sadnice stabala i organizirao sadnju kako bi se zelenilom oplemenio i ovaj dio grada.

Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se i na druge "zelene" projekte Grada:

- Drago mi je da smo sudionici ovog projekta sa ostalim europskim gradovima, kako bismo smanjili utjecaj klimatskih promjena koje su sve veće. Nastojimo ozbiljnim projektima odgovoriti na izazove. U iduće dvije godine planiramo zasaditi oko 250 stabala. Nastojimo sačuvati zelenilo i povećati njegovu površinu, a to ćemo implementirati i u prostornom planu, rekao je gradonačelnik.

Najavio je kako će se u suradnji sa Hrvatskim šumama u šumi Musapstan nastaviti sa sadnjom stabala, iskorištavanjem retencijskih bazena i uspostavom parkovnih zona.

- Pokazujemo jasnu namjeru da ovaj grad ima što više zelenila. Radimo i na uspostavi kišnih vrtova, a u budućnosti i na izgradnji propusnih parkirnih površina kako bismo smanjili utjecaj zatopljenja, rekao je Dukić.

Osnovni cilj projekta Grow Green je razviti i implementirati tzv. NBS strategije „Nature based Solutions" (Rješenja utemeljena na prirodi) kako bi se osigurala troškovno učinkovita i dugoročna rješenja za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene, sigurnost vode, sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i sl. Projektom se nastoji procijeniti i razviti inovativni, isplativi i održiv pristup za postizanje navedenog. Projekt je vrijedan 11.589.852,00 €, od čega je budžet Grada Zadra 119.620,00 €. Radi se o partnerstvu 6 EU zemalja i grada Wuhan (Kina) - Manchester (Velika Britanija), Valencia (Španjolska), Wroclaw (Poljska), Wuhan (Kina), Lille (Francuska), Zadar (Hrvatska) i Modena (Italija).